Καταλονία: Ξεκινούν διώξεις από την ισπανική Δικαιοσύνη

Καταλονία: Ξεκινούν διώξεις από την ισπανική Δικαιοσύνη

Ποινικές διώξεις εις βάρος του Καρλές Πουτζεμόντ και της κυβέρνησής του αναμένεται να ασκήσει η ισπανική Δικαιοσύνη από τη Δευτέρα με την κατηγορία της «εξέγερσης», όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο Τύπου μετά την έγκριση από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

Διαφήμιση

Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο ενεργειών που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για την επαναφορά της τάξης στην Καταλονία, καθώς η τοπική κυβέρνηση έχει ήδη καθαιρεθεί αλλά συνεχίζει να καλεί σε «δημοκρατική αντίδραση», θέλοντας να αποτρέψει την εφαρμογή του άρθρου 155.

Διαβάστε  Καταλονία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον... καταζητούμενο Πουτζεμόν

«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.

Διαβάστε  Τέλος εποχής για την ETA, την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων

Η κρίση της Καταλονίας φαίνεται πλέον ότι λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς ο Καρλές Πουτζεμόντ επιμένει στη σκληρή γραμμή και η διακήρυξη ανεξαρτησίας με την απουσία της αντιπολίτευσης από το τοπικό κοινοβούλιο, αποτελεί σαφή ένδειξη εσωτερικών διαιρέσεων. Σ’ αυτή την εικόνα προσθέτουν οι παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών και υπουργών στην Καταλονία καθώς οι συνεπακόλουθες διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις στην Ισπανία.

Διαβάστε  Καταλονία: Αν όχι ο Πουτζεμόντ, τότε ποιός;

Διαφήμιση