Βρίθει μηνυμάτων, διπλωματικών ελιγμών και πολιτικών συμβολισμών η μικρής έκτασης δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς για πρώτη φορά ορίζει χρόνο και τρόπο επίλυσης της διαφοράς.
Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, καθώς ακολουθεί τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ και φαίνεται ότι κινείται στο πλαίσιο επαναπροσδιορισμού της ευρύτερης περιοχής, υπό το πρίσμα της αντιπαράθεσης NATO-Ρωσίας.
Διαβάστε επίσης: Το Σκοπιανό στην χειμερινή ατζέντα, πιέζουν ΗΠΑ-NATO
Η προοπτική ένταξης της πΓΔΜ στο NATO είναι από τα κορυφαία ζητήματα στην ατζέντα των ΗΠΑ και του γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο διαμόρφωσης, ισχυροποίησης και εδραίωσης του μετώπου απέναντι στη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα σε πύρινο κλοιό στα εθνικά θέματα
Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, η χρονική περίοδος που πραγματοποιούνται και η ρητορική που επιλέγεται επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι το Σκοπιανό θα εξελιχθεί σε καταλύτη πολιτικών εξελίξεων του 2018, καθώς η προοπτική και μόνο επίλυσής του προκαλεί κλυδωνισμούς.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση διατύπωσε τη θέση ότι καλό θα ήταν το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ να λυθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Διαβάστε επίσης: Πιέσεις ΗΠΑ σε Μητσοτάκη για Σκοπιανό
Συνέχισε όμως επισημαίνοντας ότι
“Για την ονομασία δεν πρέπει να έχουμε νικητές και νικημένους, ήρθε η ώρα για έναν συμβιβασμό”
ενώ ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση στο σύνολό της είναι έτοιμη για έναν συμβιβασμό, στο θέμα του ονοματολογικού.
Αναφερόμενος στη σημαντική πορεία των ΜΟΕ την τελευταία διετία και στις καλές σχέσεις των δύο χωρών υπογράμμισε ότι πρέπει να λυθούν δύο βασικά ζητήματα: αφενός ο δημόσιος αλυτρωτισμός και αφετέρου να αποδομηθεί η προκατάληψη ότι η Ελλάδα δεν θέλει την υπαρξη της γειτονικής χώρας.
Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων έχει μεγαλύτερη διάθεση από την προηγούμενη για συμβιβασμό και συναίνεση στο θέμα της ονομασίας, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει μία λύση ικανή να κρατήσει στο χρόνο, να μην προσβάλει κανέναν και να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των πληθυσμών. «Θέλω συμβιβασμούς ορθούς και παραγωγικούς, όχι σάπιους που να φέρουν αποδιοργάνωση» τόνισε, επισημαίνοντας επίσης ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα, δεν έχει απαιτήσεις, είναι ο τρίτος επενδυτής στη ΠΓΔΜ, αλλά είναι και μία μεγάλη αγκαλιά για να υποδεχθεί όλους τους ανθρώπους της γειτονικής χώρας.
Διαβάστε επίσης: Το Σκοπιανό θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα;
Σε 3-4 εβδομάδες εξάλλου, όπως είπε, πρόκειται να έχει συναντήσεις ο κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών.