Διαμαρτυρία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία για την «ανάπλαση» της Χιμάρας

Διαμαρτυρία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία για την «ανάπλαση» της Χιμάρας

Επιμένει στο σχέδιο «ανάπλασης» της Χιμάρας η κυβέρνηση της Αλβανίας, που συνεπάγεται κατεδαφίσεις κτισμάτων και απαλλοτρίωση περιουσιών που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα, παρά τις ενστάσεις και τις διεθνείς καταγγελίες από ελληνικής πλευράς.

Διαφήμιση

Σε απάντηση κάτοικοι της Χιμάρας πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανέστειλε τα ταξιδιωτικά έγγαφα και αφαίρεσε την υπηκοότητα από σειρά Αλβανών που έδρασαν εις βάρος της ελληνικής μειονότητας.

Διαβάστε  Πιο κοντά Ελλάδα-Αλβανία: Επίσκεψη αλβανικής αστυνομίας στο Λιμενικό Σώμα

Στους ιδιοκτήτες των κτιρίων είχε επιδοθεί ειδοποίηση από την Διεύθυνση Επιθεώρησης Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου Χιμάρας για την εκκένωσή τους σήμερα υπό την απειλή, σε περίπτωση που δεν υπακούσουν, της κατεδάφισης.

Η συγκέντρωση, στην οποία οι κάτοικοι διαδήλωσαν την απόφαση τους να μην επιτρέψουν καμία κρατική παρανομία εις βάρος των περιουσιών τους, ήταν ειρηνική με την αστυνομία να παρακολουθεί εξ αποστάσεως.

Διαβάστε  Πιο κοντά Ελλάδα-Αλβανία: Συνάντηση αρχηγών της αστυνομίας στα Ιωάννινα

Στους δεκάδες συγκεντρωμένους, μίλησαν ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) κ. Βαγγέλης Ντουλές, ο πρόεδρος της μειονοτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Λεωνίδας Παπάς και ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ.Φώτης Μπελέρης.

Μέχρι το βράδυ, πάντως, δεν είχαν εμφανιστεί μηχανήματα για να γκρεμίσουν τα κτίρια.

Διαφήμιση