Συνάντηση-παζάρι Τσίπρα-Τραμπ, η πολιτική σε δεύτερη μοίρα

Συνάντηση-παζάρι Τσίπρα-Τραμπ, η πολιτική σε δεύτερη μοίρα

Σε νέα βάση έθεσαν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο θέτοντας ως βάση συζήτησης το αμοιβαίο οικονομικό όφελος και βάζοντας σε δεύτερο πλάνο την πολιτική.

Διαφήμιση

Οι δυο ηγέτες έμειναν στις επενδύσεις, τις βάσεις και συζήτησαν επέκταση των ήδη εδραιωμένων συνεργασιών με τα εξοπλιστικά και τον τουρισμό να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εστίασε στις τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας της συνάντησης τους.
Όπως τόνισε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. «Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο κ. Τραμπ ευχαρίστησε τους Έλληνες για τη φιλοξενία στη βάση της Σούδας, ενώ συνεχάρη την Ελλάδα καθώς όπως είπε, είναι μία από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες ξοδεύουν άνω του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες.
Τόνισε, δε, ότι είναι πιθανή η πώληση στην Ελλάδα μαχητικών F-16, με το τίμημα της συμφωνίας να φτάνει τα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συζήτηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Διαβάστε  Που κρύβεται το κλειδί για τη νέα κυβερνητική συμμαχία

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, είπε πως ενθάρρυνε τον Πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος.

Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε τον Έλληνα Πρωθυπουργό «ιδιαίτερο άνθρωπο», σημειώνοντας ότι κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. «Η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος», είπε.
Τόνισε ότι ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν μια κοινή δέσμευση υπέρ της συνεργασίας και της ελευθερίας.
«Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά καρποφόρα και επικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας, άμυνας, εμπορίου», συνέχισε.
Ο κ. Τραμπ τόνισε ότι οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την κρίση. «Η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά και ανθεκτική», σημείωσε.
Αλ. Τσίπρας: Στο καλύτερό τους επίπεδο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Η Ελλάδα καθίσταται σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας και είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών, αλλά και του γεύματος εργασίας των αντιπροσωπειών ΗΠΑ – Ελλάδας στον Λευκό Οίκο.
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται ίσως στο καλύτερό τους επίπεδο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Διαβάστε  Σκληρή απάντηση Τσίπρα στον Ερντογάν, κλείνει το παράθυρο

Ερωτηθείς για δήλωσή του προ των Αμερικανικών εκλογών, όταν είχε σημειώσει –αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογής του κ. Τραμπ- πως ελπίζει «αυτό το κακό να μην μας συμβεί», ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η προσέγγισή τους στα πράγματα ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για καλό». «Σας διαβεβαιώνω ότι η συνάντηση ήταν γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τραμπ, έχουν στόχο να βρουν κοινό έδαφος για τους κοινούς στόχους.

Διαβάστε  Ο οδικός χάρτης του Τσίπρα για τη συνάντηση Ευρωαριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας

Χαριτολογώντας, ο κ. Τραμπ σχολίασε πως «αυτό έπρεπε να το είχα ακούσει προτού απαντήσω», συμπληρώνοντας πως πολλοί ηγέτες ξένων χωρών ήταν επιφυλακτικοί πριν αναλάβει εκείνος την προεδρία των ΗΠΑ.
«Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων», είπε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε εξάλλου στην ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, λέγοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες.
Τάχθηκε επίσης υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Διαφήμιση