Καταλονία: Ο Πουτζεμόντ επιμένει στην ασάφεια, η Μαδρίτη ακονίζει τα μαχαίρια

Καταλονία: Ο Πουτζεμόντ επιμένει στην ασάφεια, η Μαδρίτη ακονίζει τα μαχαίρια

Την επιμονή της στη δημιουργική ασάφεια ενόψει της εκπνοής του νέου τελεσιγράφου της Μαδρίτης διατυμπανίζει η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας, επισημαίνοντας ότι δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τον αγώνα της για απόσχιση και θα δώσει την ίδια απάντηση στην κεντρική κυβέρνηση την Πέμπτη, όπως έκανε και τη Δευτέρα.

Διαφήμιση

Υπολείπονται δυο ημέρες έως ότου ο ηγέτης της Καταλονίας να απαντήσει στο αίτημα της Μαδρίτης να αλλάξει γνώμη για το εάν κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία. Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν κατάφερε να αποσαφηνίσει τη θέση του, αφού στις 10 Οκτωβρίου, ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου είχε δηλώσει ότι τα αποτελέσματα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου τού δίνουν το δικαίωμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, πριν σπεύσει να ανακοινώσει την «αναστολή» της διακήρυξης αυτής, προκειμένου να έχει συνομιλίες με την ισπανική κυβέρνηση.
Τώρα έχει περιθώριο έως την Πέμπτη για να υπαναχωρήσει.

Η Μαδρίτη όμως στέλνει σαφές μήνυμα ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα νομικά εργαλεία της, φυλακίζοντας δυο ηγέτες του κινήματος των αυτονομιστών, ενώ παράλληλα δοκιμάζει τα νερά καταγράφοντας τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται με διαδηλώσεις.

«Το να ενδώσουμε δεν εντάσσεται στα σενάρια αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας Τζόρντι Τουρούλ. «Την Πέμπτη, δεν θα δώσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που δώσαμε την Δευτέρα».