Το προσφυγικό επαναφέρουν μετ επιτάσεως στην επικαιρότητας τα γερμανικά media, καθώς το ζήτημα της αλλαγής του μεταναστευτικού νόμου αποτελεί καταλύτη για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, με αποτέλεσμα η Άγγελα Μέρκελ να αναγκαστεί να ενδώσει στους πλέον συντηρητικούς του CSU ώστε να συμπράξουν σε μια τετρακομματική κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.
Ταυτόχρονα όμως, η επιδείνωση των σχέσεων Γερμανίας και ΕΕ με την Τουρκία καθώς και η αυξανόμενη πίεση οδηγούν την Άγκυρα σε σπασμωδικές κινήσεις, διεκδικώντας τη χαμένη θέση της στο κοινό τραπέζι με τους Ευρωπαίους. Προσπαθώντας να σπάσει την ιδιότυπη διεθνή καραντίνα που της έχει επιβληθεί η Τουρκία επιλέγει το ρόλο του διεθνούς ταραξία, αθετώντας τη συμφωνία για προσφυγικό, ώστε να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους ως μοχλό πίεσης απέναντι στην Ελλάδα και κατ επέκταση στην Ευρώπη και τη Γερμανία.
Την ίδια στιγμή όμως οι ροές δεν αυξάνονται μόνο μέσω του Αιγαίου, που είχαν περιοριστεί δραστικά, αλλά κυρίως από τη Μεσόγειο, όπου μπορεί να έχει καταγραφεί στο 9μηνο μια μείωση της τάξης του 20%, εν συγκρίσει με το 2016, ωστόσο το μέγεθος είναι τεράστιο και οι προοπτικές δυσοίωνες, καθώς οι κρίσεις δεν υποχωρούν και οι αποτρεπτικές επιλογές περιορισμένες.
Στην αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα της Handelsblatt, υπό τον τίτλο: «H Ελλάδα απειλείται με ένα νέο προσφυγικό χάος».
«Η προσφυγική κρίση φαίνεται να είχε ξεχαστεί, τώρα όμως επιστρέφει. Μέρα με την ημέρα έρχονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες με πλαστικές βάρκες από τις τουρκικές ακτές. Τον Ιούνιο ήταν περίπου 2.000, τον Αύγουστο ήταν 3.600 και τον Σεπτέμβριο ήταν 5.000. Από τις αρχές Οκτωβρίου κατέφθασαν περίπου 1.700. Και μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη αυτή την εβδομάδα ήταν 440. Είναι πολλοί λιγότεροι από το 2015 που είχε κορυφωθεί η προσφυγική κρίση, αλλά ο αρμόδιος για τη μετανάστευση υπουργός Γιάννης Μουζάλας κάνει λόγο για αξιοσημείωτη αύξηση»
, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Σε μια ανοιχτή επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό κάνει λόγο για κατάσταση ‘έκτακτης ανάγκης’ στα νησιά. Και με αυτό δεν εννοούν μόνο τις ανεπαρκείς υποδομές και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξαιρετικά άσχημη ψυχική κατάσταση πολλών προσφύγων».
Η Τζέιν Γκριμς, επικεφαλής του προγράμματος ψυχικής υγείας των Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Σάμο μιλά για αυτά που της μεταφέρουν οι πρόσφυγες:
«Είναι ντροπή. Κάθε μέρα οι ομάδες μας έρχονται σε επαφή με ασθενείς που τους λένε πως καλύτερα θα ήταν να πεθάνουν στις πατρίδες τους παρά να ζουν σαν φυλακισμένοι εδώ»