Τα μηνύματα του Κιμ από την αναβάθμιση της αδερφής του σε μέλος του politburo

Τα μηνύματα του Κιμ από την αναβάθμιση της αδερφής του σε μέλος του politburo

Βρίθει πολιτικών, στρατηγικών και τεχνοκρατικών μηνυμάτων η απόφαση του ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν να αναβαθμίσει την αδερφή του στην εσωτερικό κομματική ιεραρχία και πολιτική δομή, εισάγοντάς την στο politburo. Η κίνηση επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών, με βάση τις ιστορικές αναφορές, την γεωπολιτική συγκυρία, τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό, τη δολοφονία του αδερφού του και το διεθνές σκηνικό.

Διαφήμιση

Υπηρεσίες πληροφοριών σπεύδουν να χρεώσουν κυρίως ιστορικά χαρακτηριστικά στην απόφαση τοποθέτησης της Κιμ Γιο Γιονγκ σε εναλλακτικό μέλος του politburo, ως κίνηση ισχυροποίησης της θέσης του στην εξουσία, περιορισμού του στενού κύκλου και συγκέντρωσης αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα απολύτου εμπιστοσύνης. Παραδοσιακά τέτοιες στρατηγικές εφαρμοστεί από ηγέτες που νιώθουν έντονο τον κίνδυνο επικείμενης απόπειρας δολοφονίας, ανατροπής ή και πριν από σύγκρουση.

Διαβάστε  Στη Βιέννη οι ΗΠΑ θα δείξουν τα δόντια τους στο Ιράν

Κάτω από οποιοδήποτε από τα σενάρια η πολιτική και τεχνική αναβάθμιση της Κιμ Γιο Γιονγκ σε εναλλακτικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, του ανώτατου και πλέον ισχυρού οργάνου του κόμματος, αποτελεί εξέλιξη που στέλνει μηνύματα σε συγκεκριμένους αποδέκτες, που είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσουν. Συνεπώς αν και τα χαρακτηριστικά της κίνησης είναι δύσκολα να εντοπιστούν, να προσεγγιστούν και να αναλυθούν δια γυμνού οφθαλμού, αυτό μπορεί να γίνει -ενδεχομένως- μέσω του φίλτρου του παραλήπτη του μηνύματος.

Διαβάστε  Προς βίαιη ωρίμανση το Σκοπιανό

Αν παραλήπτης είναι η Κίνα, τότε το μήνυμα έχει να κάνει με την προσπάθεια διευκόλυνσης των σχέσεων και οικοδόμησης νέων διαύλων επικοινωνίας, οι οποίοι φτάνουν άμεσα στον Κιμ Γιονγκ Ουν, και η τοποθέτηση της αδερφής του στόχο έχει να αναδείξει το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επικοινωνίες. Στην περίπτωση όμως που παραλήπτης είναι οι ΗΠΑ τότε το μήνυμα αποκτά εντελώς διαφορετικό νόημα και περιεχόμενο, αποτελεί πολεμική ιαχή και ένδειξη αποφασιστικότητας.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό η αναβάθμιση της αδερφής του αποτελεί και ένδειξη αλλαγής στάσης απέναντι στις γυναίκες, ενδεχομένως και μιας περεστρόικα που θα δώσει εναλλακτικές λύσεις και θα αυξήσει τη συσπείρωση και πόλωση γύρω από τον ηγέτη και την οικογένειά του, διευρύνοντας τη βάση στήριξης, ενώ ταυτόχρονα κλείνει τον εσωτερικό του κύκλο.

Διαβάστε  Πιο κοντά Ελλάδα-Αλβανία: Συνάντηση αρχηγών της αστυνομίας στα Ιωάννινα

Διαφήμιση