Ιταλία: Η Λέγκα του Βορρά παίζει με δημοψηφίσματα, ξυπνά φυγόκεντρες τάσεις

Ιταλία: Η Λέγκα του Βορρά παίζει με δημοψηφίσματα, ξυπνά φυγόκεντρες τάσεις

Ανησυχία και πολιτικές αντιπαραθέσεις προκαλεί η διακήρυξη διενέργειας “συμβουλευτικού δημοψηφίσματος” στη Βόρεια Ιταλία, στις στις 22 Οκτωβρίου στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, με πρωτεύουσες, αντίστοιχα, τη Βενετία και το Μιλάνο.

Διαφήμιση

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Λέγκα του Βορρά, στην οποία ανήκουν και οι περιφερειάρχες των δυο αυτών πλούσιων περιοχών του ιταλικού Βορρά. Η ανακίνηση όμως του θέματος θορυβεί ακόμα και τις Βρυξέλλες καθώς έρχεται σε στιγμή που σε εξέλιξη βρίσκεται η πολωτική αντιπαράθεση στην Ισπανία, όπου η Καταλονία εγείρει αξιώσεις ανεξαρτησίας.

Η πρωτοβουλία της Λέγκας του Βορρά εκτός από προβοκατόρικη και εθνικά επικίνδυνη για την Ιταλία εγκυμονεί κινδύνους μετάστασης της Ισπανικής κρίσης καθώς και δημιουργίας φυγόκεντρων τάσεων σε ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πολίτες θα ρωτηθούν αν επιθυμούν να αυξηθούν (στο πλαίσιο μιας αυτονομίας που θα σέβεται την εθνική ενότητα της Ιταλίας), οι αρμοδιότητες των δύο περιφερειών σε τομείς όπως είναι ο πολιτισμός, η παιδεία, η αστική και η ποινική δικαιοσύνη.

Το δημοψήφισμα δεν αφορά άμεσα το θέμα της φορολογικής αυτονομίας, το οποίο, βάσει του Συντάγματος, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ιταλικού κράτους.

Παρά το ότι η επικράτηση του «ναι» θεωρείται περίπου δεδομένη, καθώς υπέρ της «περιορισμένης αυτονομίας» τάσσονται η Λέγκα, το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τα Πέντε Αστέρια αλλά και ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μιλάνου, η όλη αυτή πρωτοβουλία έχει προκαλέσει σειρά πολιτικών διαξιφισμών, ακόμη και εντός των μεγάλων κομμάτων της Ιταλίας.