Σκληρή παρέμβαση αντιπροέδρου της Κομισιόν υπέρ Ραχόι-βίας

Σκληρή παρέμβαση αντιπροέδρου της Κομισιόν υπέρ Ραχόι-βίας

Δηλώσεις με τις οποίες διαφοροποιείται αισθητά από τη μέχρι τώρα στάση της Κομισιόν πραγματοποίησε ο πρώτος αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, υποστηρίζοντας το δικαίωμα της ισπανικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την αναλογούσα βία για την επιβολή του νόμου.

Διαφήμιση

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Στρασβούργο της Γαλλίας, επισημαίνει ότι η υπακοή στο νόμο δεν είναι επιλεκτική αλλά υποχρεωτική και ότι η εκάστοτε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να τον εφαρμόζει, ενώ συμπληρώνει ότι κάποιες φορές αυτό απαιτεί βία ανάλογη της κατάστασης.

Οι δηλώσεις αυτές απέχουν αρκετά από τη στάση κατά του Δημοψηφίσματος αλλά και αποστάσεων από τη χρήση βίας που πραγματοποίησε η ισπανική αστυνομία στην Καταλονία, την οποία είχε διατυπώσει επισήμως η Κομισιόν αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ωστόσο ο Τίμερμανς φροντίζει να είναι προσεκτικός ώστε να μη χρεωθεί εξόφθαλμη αλλαγή στάσης, καθώς δεν χαρακτηρίζει ευθέως “αναλογική” άρα και “θεμιτή” τη χρήση βίας στην Καταλονία, παρά μόνο αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό.

Οι δηλώσεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλούς αποδέκτες εφόσον εντάσσονται στο πλαίσιο των διπλωματικών κινήσεων της ΕΕ για την εδραίωση μιας σαφούς βάσης νέων συνομιλιών.