Σλοβενία: Μπλεγμένη σε ξέπλυμα τρομο-χρήματος η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα

Σλοβενία: Μπλεγμένη σε ξέπλυμα τρομο-χρήματος η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα

Άλλο ένα σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος με πολιτικές προεκτάσεις πλήττει τη Σλοβενία καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Nova Ljubljanska Banka (NLB), που τελεί υπό τον έλεγχο του Δημοσίου κατηγορείται ότι ξέπλυνε 11,8 δισ δολάρια ιρανικά κεφάλαια.

Διαφήμιση

Πρόκειται για την περίοδο 2008-2010 όταν οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ήταν ενεργές υπό το διεθνές εμπάργκο Terrorist Financing Act, που είχε εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε  Η Ευρώπη απειλεί να εγκαταλείψει το δολάριο στις συναλλαγές με το Ιράν

Σύμφωνα με το Stratfor ο Ιρανο-βρετανός Iraj Farrokhzadeh, που βρίσκεται στη λίστα πλέον καταζητούμενων της Interpol από το 2006 φέρεται να έχει ανοίξει στην NLB λογαριασμούς, ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο του 2008, χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα καπνού την εταιρεία Farrokh Ltd., αμέσως μετά το πάγωμα και κλείσιμο των λογαριασμών του στη UBS, από τις ελβετικές αρχές.

Διαβάστε  Οι κινήσεις καλής θέλησης του Ιράν προς τις ΗΠΑ, πίσω από τις απειλές

Ο Farrokhzadeh φέρεται να μετακινούσε κεφάλαια για λογαριασμό της της Iran Export Development Bank, οργανισμού που επίσης βρίσκεται στις διεθνείς black lists για εμπόριο όπλων και συνδέσεις με εταιρίες που ελέγχονται από το υπουργείο Άμυνας του Ιράν.

Διαφήμιση