Τίλερσον: Ανοιχτοί δίαυλοι με Βόρεια Κορέα, δεν έρχεται Αρμαγεδδώνας

Τίλερσον: Ανοιχτοί δίαυλοι με Βόρεια Κορέα, δεν έρχεται Αρμαγεδδώνας

Στοιχεία που ανατρέπουν το σκηνικό πλήρους ρήξης και απομακρύνουν το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης με τη Βόρειο Κορέα έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, αποκαλύπτοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει ανοιχτό απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με την Πιονγιάνγκ.

Διαφήμιση

Ειδικότερα, ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν «πολλούς άμεσους διαύλους επικοινωνίας» με τη Βόρεια Κορέα και «βολιδοσκοπούν» το καθεστώς όσον αφορά τη δυνατότητα διεξαγωγής συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμά.

Διαβάστε  Η Ρωσία απελαύνει 60 Αμερικανούς διπλωμάτες και κλείνει το προξενείο στην Αγία Πετρούπολη

Η τοποθέτηση αυτή καθιστά σαφές ότι υπάρχουν σε λειτουργία κανάλια επικοινωνίας που χρησιμεύουν για την αποκλιμάκωση της έντασης την οποία εντείνει η εμπρηστική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που ο κλοιός των διεθνών κυρώσεων σφίγγει γύρω από την Πιονγκγιάνγκ.

«Θέτουμε ερωτήσεις. Έχουμε γραμμές επικοινωνίας με την Πιονγκγιάνγκ, δεν είμαστε σε πλήρες σκοτάδι»

υποστήριξε ο Τίλερσον μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ύστερα από συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

«Έχουμε δύο ή τρεις διαύλους ανοικτούς με την Πιονγκγιάνγκ (…) Μπορούμε να τους μιλησουμε, τους μιλάμε»

συμπλήρωσε. Κληθείς να απαντήσει εάν το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν φαίνεται διατεθειμένο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απάντησε: «Βολιδοσκοπούμε (τους συνομιλητές μας), συνεπώς μείνετε συντονισμένοι για νεώτερα».
Η Ουάσινγκτον δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα. Παρόλα αυτά ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι γραμμές επικοινωνίας είναι άμεσες των ΗΠΑ και όχι μέσω της Κίνας του κυριότερου εμπορικού εταίρου της Πιονγιανγκ.

Διαβάστε  Πόσο πιθανός είναι ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας

Διαφήμιση