Να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις τράπεζες καθώς η αντιδικία ΕΚΤ-ΔΝΤ για το ύφος, το είδος και τη διεξοδικότητα των stress tests βαρύνει στο Χρηματιστήριο κα το οικονομικό κλίμα, επιχείρησε με τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ANT1 ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το ΔΝΤ συμβιβάζεται με τις προτάσεις της ΕΚΤ για επίσπευση των stress tests και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων πριν το καλοκαίρι και υπαναχωρεί από τη θέση του για διενέργεια ελέγχου ποιότητας ενεργητικού (AQR).
Η τοποθέτηση αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, πυροδοτώντας ακόμα και ράλι αντίδρασης, μετά τη βιαιότητα της πτώσης στον απόηχο των δηλώσεων του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΕ, Μάριο Ντράγκι.
Αναφερόμενος στην κατάθεση του Μάριο Ντράγκι στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι
“μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για τις τράπεζες, τα στρες τεστ θα γίνουν για όλες τις χώρες την ίδια εποχή, δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εποπτεία κι έλεγχος για τις ελληνικές τράπεζες από ότι για τις άλλες τράπεζες της Ευρώπης”
Μάλιστα, μετά και τις πληροφορίες από πλευράς ΔΝΤ ότι δεν ασκείται ιδιαίτερη πίεση για το θέμα των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι
“δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τον ρόλο τους στην πραγματική οικονομία για την ανάπτυξη”.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί και να αποφασιστεί μέτρο για την αγορά των κόκκινων δανείων από τους ίδιους τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, πως συνέβη στην Κύπρο, καθώς έτσι όπως σημείωσε “θα περίμεναν όλοι πότε θα μπορούν να πληρώσουν λιγότερα για το δάνειο τους”. Επεσήμανε ότι βασικός στόχος είναι να μπουν στο στόχαστρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί που έχουν και δεν πληρώνουν, συμπληρώνοντας ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο όπως ανέφερε με νόημα δεν είναι πρόβλημα μόνο των τραπεζών, αλλά όλης της κοινωνίας και της οικονομίας.