Σε παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας και κλυδωνισμών έχουν εισέλθει οι ελληνικές τράπεζες καθώς η “φωτιά” που άναψαν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα stress tests και AQR πριν τη λήξη του προγράμματος δεν σβήνουν παρά τις “πυροσβεστικές” παρεμβάσεις του Μάριο Ντράγκι και του Βίκτορ Κοστάντσιο, ενώ το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Οκτώβριο στη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Οι απαιτήσεις του Ταμείου συνάντησαν σθεναρές αντιδράσεις από την ελληνική κυβέρνηση, τους τραπεζίτες, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, έθεσαν όμως το τραπεζικό σύστημα σε περιδίνηση και προκάλεσαν ανησυχία και φόβου σε νυν και εν δυνάμει επενδυτές. Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι οι απώλειες 30% που καταγράφει το τελευταίο δίμηνο ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Αν και η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει ότι διατηρεί τον έλεγχο και τη δικαιοδοσία για τη λήψη αποφάσεων για τους ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες ο αντιπρόεδρος, Βίτορ Κοστάντσιο είχε δηλώσει, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μάριο Ντράγκι, ότι δεν έχει λόγο να πραγματοποιήσει νέο AQR αλλά θα βρει τρόπο να ικανοποιήσει και το ΔΝΤ.
Στο θέμα επανήλθε ο Μάριο Ντράγκι θέτοντας τον Φεβρουάριο ως μήνα έναρξης των νέων stress tests για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ώστε να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του προγράμματος και προσφέροντας και εμπροσθοβαρές σενάριο, θέλοντας να καλύψει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, χωρίς AQR, και να κατευνάσει τις ανησυχίες της αγοράς.
Όπως τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης την επόμενη χρονιά θα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες τα προγραμματισμένα στρες τεστ και γι’ αυτό έχει ενημερωθεί και το ΔΝΤ με σχετική επιστολή του SSM». Η θέση της ΕΚΤ αν και έχει κατ επανάληψη διατυπωθεί, έχει ιδιαίτερη σημειολογική βαρύτητα καθώς διατυπώνεται εκ νέου ενώ οι θεσμοί βρίσκονται στην Αθήνα για την αξιολόγηση και, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Το θέμα του AQR ωστόσο δεν θεωρείται λήξαν καθώς θα επανέλθει κατά τη Φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, όπου θα τεθούν αναλυτικά οι στόχοι και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Άλλωστε η τρίτη αξιολόγηση ξεκινά επισήμως μετά την σύνοδο του Ταμείου στα μέσα Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.
Η προοπτική νέου AQR έχει βαρύνει αρνητικά στις ελληνικές τράπεζες με τον δείκτη των τραπεζών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας να χάνει 30% το τελευταίο δίμηνο, ένδειξη της επιδεινούμενης κατάστασης στους ισολογισμούς των τραπεζών και του συνεπακόλουθου φόβου νέας ανακεφαλαιοποίησης που αυτό γεννά.
Το ΔΝΤ έχει ζητήσει τα νέα stress tests και το AQR πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος ώστε τυχόν πρόσθετες ανάγκες να καλυφθούν από τα ήδη διαθέσιμα κεφάλαια του ESM τα οποία αν και εγκεκριμένα δεν χρησιμοποιήθηκαν και διατηρούνται ως “μαξιλάρι”.
Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι τραπεζίτες, η Κομισιόν και η ΕΚΤ αντιδρούν στην προοπτική νέας ανακφαλαιοποίησης καθώς κάτι τέτοιο τέτοιο θα έστελνε μηνύματα υποτροπής στην κρίση στους επενδυτές, δυναμιτίζοντας το επενδυτικό κλίμα και καταδικάζοντας το τραπεζικό σύστημα σε εσωστρέφεια. Παράλληλα κάτι τέτοιο θα άνοιγε εκ νέου θέμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων, το οποίο επίσης επιδιώκει το ΔΝΤ, καθώς εκτιμά ότι οι πρακτικές που έχουν επιλεγεί δεν έχουν επιλεγεί και ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι υπεραισιόδοξοι.
[infogram id=”greek_banks_npe_npls” prefix=”APY”]