Το ζήτημα της ενεργειακής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας με αφορμή την προμήθεια ενέργειας και ιδιαίτερα προϊόντων του φυσικού αερίου επαναφέρει με δηλώσεις του ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην Ευρώπη ώστε να παραιτηθεί από την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν διαχρονικά να επιβάλλουν τη στρατηγική της ενεργειακής αυτονομίας στην Ευρώπη, που πρακτικά συνεπάγεται άνοιγμα τις αγοράς στις ΗΠΑ και σε χώρες που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, καθώς και επενδύσεις σε αγωγούς από τη Μέση Ανατολή.
Η Ευρώπη ακολουθώντας τη Γερμανία έχει προτιμήσει τη Ρωσία ως βασικό προμηθευτή και εσχάτως ενισχύει τις σχέσεις στο ενεργειακό επίπεδο, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα και τις οποίες επιχειρεί τώρα να διευρύνει η Ουάσιγκτον ώστε να αναγκάσει τις ευρωπαϊκές εταιρίες να περιορίσουν τις σχέσεις τους και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.
Μόνο φέτος η ΕΕ υπέγραψε συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων με τη Gazprom τόσο για τη δημιουργία νέου αγωγού, του Nordstream 2 αλλά και για την αύξηση της προμήθειας από τη ρωσική εταιρία. Παράλληλα η Κομισιόν κατέληξε σε συμφωνία με τη Gazprom κλείνοντας έρευνες που επικρέμονταν επί μακρόν.
«Πιο πραγματιστική είναι η στάση των ΗΠΑ οι οποίες θέλουν να θάψουν το έργο αυτό (σ.σ. το Nord Stream-2), χρησιμοποιώντας διαφόρων ειδών νομικές αποφάσεις, μέσα, κυρώσεις, ασκώντας άμεσες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Ο κ. Μεντβέντεφ είπε επίσης ότι «ο πραγματισμός σ’ αυτή την περίπτωση είναι του πιο υψηλού επιπέδου, επειδή απλά η αμερικανική κυβέρνηση και μάλιστα το Κογκρέσο, το οποίο λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις, προσπαθεί να προωθήσει τους δικούς τους προμηθευτές και να εκτοπίσει τη Ρωσική Ομοσπονδία από αυτήν την αγορά»
Αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας είπε ότι είναι απαράδεκτη από την άποψη της ίσης αντιμετώπισης όλων των επενδυτών, εξαίροντας παράλληλα την στάση της Φινλανδίας.
«Όσον αφορά την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι μόλις τώρα αρχίζει να διαμορφώνεται, ασφαλώς δεν είναι τόσο πραγματιστική όπως η στάση της Φιλανδίας. Συνίσταται στο ότι προτείνει πράγματι στην Ρωσία, να υπογράψει ξεχωριστή συμφωνία για τον αγωγό Nord Stream 2. Κατά την άποψη μας αυτό είναι απαράδεκτο από την άποψη της ίσης αντιμετώπισης όλων των επενδυτών, επειδή παρόμοια έργα άρχιζαν να υλοποιούνται, εκτός οιωνδήποτε συμφωνιών στην βάση των διμερών συμφωνιών»
δήλωσε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται.