Νέα δυναμική στο Παλαιστινιακό, κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου

Νέα δυναμική στο Παλαιστινιακό, κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου

Κινήσεις και συναντήσεις που προδίδουν οργασμό παρασκηνιακών διεργασιών πραγματοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από το παλαιστινιακό και τις σχέσεις του Ισραήλ με τις χώρες της περιοχής.

Διαφήμιση

Αρχής γενομένης με την αλλαγή του καταστατικού της Χαμάς, την απόσυρση πάγιων θέσεων, της αναφοράς στη μητρική της οργάνωση τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την πρόσφατη απόφαση για κυβέρνηση ενότητας και παραχώρηση του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας, μετά από διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο, το κλίμα είναι προφανές ότι αλλάζει.
Παράλληλα όμως εντύπωση προκαλεί και η επίσημη συνάντηση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δείχνοντας την επιδίωξή του να επανέλθει στο διπλωματικό προσκήνιο της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε  Η Τουρκία σέρνει την ΟΙΣ σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη Μέση Ανατολή

Αν αυτές οι εξελίξεις τοποθετηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας επίλυσης του Παλαιστινιακού που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ τότε η δυναμική ισχυροποιείται και εδραιώνεται.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν την ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ – Παλαιστίνης, που βρίσκεται σε αδιέξοδο από το 2014, αναφέρεται σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η αιγυπτιακή Προεδρία. Κατά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Αλ Σίσι επεσήμανε τη σημασία «της επανάληψης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας».

Διαβάστε  Την Πέμπτη συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου για το Παλαιστινιακό

Η συνάντηση ακολουθεί άλλη διμερή μεσανατολική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα: τη συνομιλία ανάμεσα στον πρόεδρο του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς και τον ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγε.

Η συνάντηση έγινε δυνατή με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, όπου ο ηγέτης της Χαμάς βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα. Μετά την επιστροφή του, ανακοίνωσε τη διάλυση αμφιλεγόμενης οργάνωσης στη Γάζα και εκφράσθηκε υπέρ της συμφιλίωσης με την Φατάχ του Αμπάς.

Η επίσκεψη του Ισμαΐλ Χανίγε στην Αίγυπτο σηματοδοτεί μία μεταβολή της στάσης του Καΐρου απέναντι στη Χαμάς, έπειτα από μακρά περίοδο ψυχρών σχέσεων, με την Αίγυπτο να κατηγορεί το παλαιστινιακό κίνημα ότι υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η Χαμάς αποτελεί το παλαιστινιακό παρακλάδι της Αδελφότητας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τη Δευτέρα από τη Νέα Υόρκη ότι μία ειρηνευτική διευθέτηση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους είναι εφικτή, παρά τις επανειλημμένες αποτυχίες της Ουάσινγκτον.

Διαβάστε  Ο Νετανιάχου βάζει φωτιά στη Μ. Ανατολή, κατηγορεί το Ιράν για κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα

Διαφήμιση