Εμπρηστική, αμετροεπής και στην κόψη του ξυραφιού ήταν η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, κινούμενος ουσιαστικά στη γραμμή κλιμάκωσης και υιοθετώντας τη ρητορική του Κιμ γιονγκ-Ουν που συνεπάγεται διολίσθηση του ρόλου των ΗΠΑ στο διεθνές πεδίο.
Διατυπώνοντας για πρώτη φορά σε διεθνές ακροατήριο και από το πλέον επίσημο βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την απειλή για ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος της Βορείου Κορέας, με λεξιλόγιο που παραπέμπει σε αντιπαράθεση συμμοριτών του δρόμου ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί αφενός να πείσει για την αξιόπιστη απειλή τόσο τους γείτονες και άμεσα πληττόμενους όσο και τη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα όμως χρησιμοποιεί τη Βόρεια Κορέα και τις πολεμικές ιαχές για να ξεφύγει από το έντονο και διαβρωτικό για τον ίδιο πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ όπου οι έρευνες για τις σχέσεις του επιτελείου του με τη Ρωσία έχει πάρει επικίνδυνη τροπή.
Με μια ομιλία έξω από κάθε κανόνα και πλαίσιο διεθνούς Δικαίου και διπλωματία, χωρίς πολιτικές γραμμές αλλά με διάθεση προκλήσεων και αντεγκλήσεων ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να βάλει φωτιά στο διεθνές σκηνικό, να ανεβάσει το ρίσκο και να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας από τις υποθέσεις του. Ταυτόχρονα όμως δίνει στη CIA και το Πεντάγωνο την επιλογή μιας σύρραξης που δεν μπορούν να έχουν, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε διεθνή αποσταθεροποίηση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ άλλων δήλωσε ότι εάν απειληθούν οι ΗΠΑ ή σύμμαχοί τους, η Β. Κορεά θα καταστραφεί εντελώς, από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, στην ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού.
Αν δεν υποχωρήσει, δήλωσε,
«δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταστρέψουμε πλήρως τη Βόρεια Κορέα».
συμπληρώνοντας με τη γνωστή από το twitter ειρωνεία:
«Ο Rocket man βρίσκεται σε αποστολή αυτοκτονίας του ιδίου και του καθεστώτος του»,
Έκανε ακόμη λόγο για κράτη – παρίες τα οποία αποτελούν απειλή για τον πλανήτη.
«Θα βάζω πάντα πρώτη την Αμερική, όπως κι εσείς κάνετε το ίδιο με τις χώρες σας»
είπε ο κ. Τραμπ, απευθυνόμενος στους ηγέτες χωρών οι οποίοι παρακολουθούν την ομιλία του στη Νέα Υόρκη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε αναφορά τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αφήνοντας αιχμές για τη Ρωσία, την Κίνα και τη δραστηριότητά τους στα συγκεκριμένα σημεία του πλανήτη.
«Στην Αμερική, δεν προσπαθούμε να επιβάλουμε τον τρόπο ζωής μας σε κανέναν, αντιθέτως θέλουμε εκείνος να λάμπει σαν παράδειγμα το οποίο οι υπόλοιποι θα θέλουν να παρακολουθούν»
Βολές σε Ιράν, Ασαντ και Μαδούρο
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ότι στηρίζει το «δικτατορικό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ» στη Συρία, ότι χρηματοδοτεί «τρομοκράτες όπως η Χεζμπολάχ» και ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη.
Χαρακτήρισε ακόμη «ντροπή» για τις ΗΠΑ την «πυρηνική» συμφωνία με το Ιράν, ασκώντας εμμέσως κριτική στην κυβέρνηση του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα και υπονόησε ότι στο συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξουν αλλαγές.
Επίθεση εξαπέλυσε ο Ντ. Τραμπ και κατά της Κούβας, αλλά κυρίως κατά του καθεστώτος της Βενεζουέλας, το οποίο χαρακτήρισε «σοσιαλιστική διεφθαρμένη δικτατορία».
Ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν το καθεστώς της Βενεζουέλας υπόλογο για την παραβίαση βασικών κανόνων της δημοκρατίας, όπως η ουσιαστική κατάργηση του κοινοβουλίου της χώρας και η αντικατάστασή του από την «Συντακτική Εθνοσυνέλευση».
Ο κ. Τραμπ χαρακτήριζε τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό αποτυχημένες ιδεολογίες, καταστροφικές για τις χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν ή εφαρμόζονται.
Στο πλαίσιο της πολιτικής του για μείωση της συμβολής των ΗΠΑ σε διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Τραμπ τόνισε ότι ενώ οι ΗΠΑ είναι μία από τις 193 χώρες – μέλη του ΟΗΕ, συμβάλλει σε ποσοστό 22% στον προϋπολογισμό του οργανισμού.
«Και αυτή θα ήταν μία καλή επένδυση, εάν τουλάχιστον ο οργανισμός κατάφερνε να εκπληρώσει την αποστολή του, βασικά την διατήρηση της ειρήνης σε σημεία ανά τον πλανήτη»