Κορυφώνονται οι διεργασίας στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας στην Παλαιστίνη καθώς η Χαμάς ανέλαβε την πρωτοβουλία να παραδώσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας σε κοινή παλαιστινιακή διοίκηση στην οποία θα συμμετάσχει η Φατάχ. Η απόφαση αυτή ακολουθεί πολύμηνες διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα της Αιγύπτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως η Χαμάς άλλαξε το καταστατικό της παραλείποντας αναφορά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία ήταν η μητρική της οργάνωση αλλά χαρακτηρίστηκε και από την Αίγυπτο τρομοκρατική. Παράλληλα μετά την αναθεώρηση γίνεται ρητή αναφορά στην αποδοχή των συνόρων του 1968 για το Παλαιστινιακό κράτος, γεγονός που την ευθυγραμμίζει με τη Φατάχ και δημιουργεί προϋποθέσεις για την εκκίνηση νέου κύκλου συνομιλιών για την επίλυση του Παλαιστινιακού.
Πρωτοβουλία για την επίλυση του Παλαιστινιακού έχει αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει ήδη συναντηθεί, κατά μόνας, τόσο με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, όσο και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Με δεδομένη την εγγύτητα του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αλ Σίσι, η καταλυτική παρέμβαση της Αιγύπτου στην επίλυση του ενδο-παλαιστινιακού σκέλους της διαμάχης φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα κοινής πολιτικής με τις ΗΠΑ.
Η Χαμάς συμφώνησε να διαλύσει τη διοίκηση της Γάζας, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή, ένα σημαντικό βήμα προς την παράδοση του ελέγχου σε μια κυβέρνηση παλαιστινιακής ενότητας μετά από μια δεκαετία αντιπαλότητας με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα μετά τον σύντομο παλαιστινιακό εμφύλιο πόλεμο το 2007, δήλωσε ότι είχε πάρει “μια θαρραλέα, σοβαρή και πατριωτική απόφαση να διαλύσει τη διοικητική επιτροπή” που διαχειρίζεται την επικράτεια 2 εκατομμυρίων ανθρώπων και να παραδώσει την εξουσία σε κάποια μορφή της κυβέρνησης ενότητας.
Η επανένωση μια δεκαετία αντιπαράθεσης εξαρτάται από το εάν θα μπορούσαν να επιλυθούν σύνθετα ζητήματα που σχετίζονται με την κατανομή της εξουσίας – τα οποία παρεμποδίζουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης διαχρονικά.
Ο Αμπάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κίνηση της Χαμάς – αποτέλεσμα συνομιλιών που μεσολάβησε η Αίγυπτος – και δήλωσε ότι θα συγκαλέσει την παλαιστινιακή ηγεσία για συζητήσεις κατά την επιστροφή της από τη Νέα Υόρκη όπου παρέστη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η εξέλιξη αυτή θα “επιτρέψει τη δημιουργία εθνικής κυβέρνησης συμφιλίωσης για να εργαστεί στη Λωρίδα της Γάζας και να διεξάγει … εκλογές”, δήλωσε σε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Η Φατάχ, ωστόσο, δήλωσε ότι χρειάζεται ακόμη διευκρίνιση από τη Χαμάς σχετικά με την παράδοση υπουργείων στη Γάζα και τον έλεγχο των συνοριακών περασμάτων με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Η Χαμάς και η Φατάχ συμφώνησαν το 2014 να συγκροτήσουν μια εθνική διοίκηση συμφιλίωσης, αλλά δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες. Μία κυβέρνηση ενότητας που διαμορφώθηκε μετά τη νίκη της Χαμάς στις τελευταίες παλαιστινιακές γενικές εκλογές, το 2006, ήταν βραχύβια.
Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων και με στόχο να πιέσει την Χαμάς να παραιτηθεί από τον έλεγχο της Γάζας, ο Αμπάς μείωσε τις πληρωμές προς το Ισραήλ για την ηλεκτρική ενέργεια που προμηθεύει στον θύλακα, οδηγώντας σε ισχύ που παρέχεται για λιγότερο από τέσσερις ώρες σε μερικές ημέρες και όχι περισσότερο από έξι ώρες την ημέρα.