Νέες κυρώσεις ψηφίζει ο ΟΗΕ, απειλεί με «οδύνες» τις ΗΠΑ ο Κιμ

Νέες κυρώσεις ψηφίζει ο ΟΗΕ, απειλεί με «οδύνες» τις ΗΠΑ ο Κιμ

Με το κλίμα ιδιαίτερα τεταμένο τη Βόρεια Κορέα να εκτοξεύει νέες απειλές και ενώ Ρωσία και Κίνα προειδοποιούν ότι νέες κυρώσεις προς την Πιονγιάνγκ θα είναι επικίνδυνες και αντιπαραγωγικές συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να ψηφίσει επί του αμερικανικού σχεδίου που υποστηρίζεται από Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

Διαφήμιση

Κομβική για την εξέλιξη της ψηφοφορίας θεωρείται η στάση Γαλλίας και Γερμανίας και κατ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ότι αν δεν περάσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο επιβολής νέων κυρώσεων τότε να κινηθούν αυτόνομα επιβάλλοντας κυρώσεις σε όσες χώρες και εταιρίες πραγματοποιούν συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα.

Διαβάστε  Προς βίαιη ωρίμανση το Σκοπιανό

Για την υιοθέτηση ψηφίσματος απαιτούνται 9 ψήφοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τους οποίους διαθέτει το αμερικανικό μπλοκ, ωστόσο δεν είναι ακόμα ασαφές αν η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα veto που διαθέτει κι αν η Ρωσία θα την υποστηρίξει.

Κίνα και Ρωσία έχουν καταθέσει και οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης της έντασης που περιλαμβάνει αμοιβαίες υποχωρήσεις από Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ, πρόταση έναντι της οποίας έχουν αποφύγει και οι δυο πλευρές να τοποθετηθούν και οι δυο πλευρές.

Διαβάστε  Ο νέος πρόεδρος της Fed αναζητά τη χρυσή τομή ανάπτυξης-επιτοκίων

Σε κάθε περίπτωση οι παρασκηνιακές διεργασίες είναι αυτές που παράγουν τον μεγαλύτερο όρκο του αποτελέσματος και από τις οποίες διαφαίνεται η δυναμική τόσο μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και σε επίπεδο προετοιμασίας του εδάφους για τις επόμενες κινήσεις.

Διαφήμιση