Στο μέτωπο της κυβέρνησης που τίθεται υπέρ της αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα προσχωρεί πλέον και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα “Το Βήμα”. Αν και δεν είναι λίγες οι φορές που ο διοικητής της ΤτΕ έχει βρεθεί απέναντι από την κυβερνητική πολιτική, σε αυτή τη φάση ευθυγραμμίζεται, καθώς το ΔΝΤ εκτός από τις σκληρές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και τα φορολογικά ζητά ενδελεχή και με βάση τα ενιαία πρότυπα έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών.
Μια τέτοια διαδικασία θα οδηγούσε de facto σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στην οποία το ελληνικό Δημόσιο θα καλούνταν να παίξει επίσης καθοριστικό ρόλο ανατρέποντας -για ακόμη μια φορά- τις μετοχικές ισορροπίες και πλήττοντας ευθέως την αξιοπιστία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία εγγυήθηκε ως επαρκείς τις προηγούμενες.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν θέλει να φύγει, ας φύγει»
δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».
«Δεν τους χρειαζόμαστε»,
πρόσθεσε κατά την εφημερίδα ο Γιάννης Στουρνάρας.
Η στήριξη του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην κατεύθυνση της αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα εμπεριέχει ένα ιδιαίτερα ηχηρό μήνυμα και αυξημένο ειδικό βάρος καθώς στην πραγματικότητα απηχεί τις θέσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και του προέδρου της, Μάριο Ντράγκι. Με τον τρόπο αυτό το μέτωπο κατά του ΔΝΤ αποκτά υπόσταση και μέσω του Γιάννη Στουρνάρα ενώνει -ατύπως- τον ESM και την ΕΚΤ με την Κομισιόν.
Αν σε αυτά συνυπολογιστούν και οι δηλώσεις-καταγγελίες του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Κοσμοβισί, για παράβαση κάθε έννοιας δημοκρατίας και Ευρωπαϊκού Δικαίου για το ελληνικό πρόγραμμα, τότε είναι ευκολότερα αντιληπτό ότι σύντομα θα αναζητηθούν αποδιοπομπαίοι τράγοι.
Τούτων δοθέντων είναι βέβαιο ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα προτιμήσει να παίξει ρίξει το φταίξιμο στο ΔΝΤ και να σώσει τον ESM, που ουσιαστικά δείχνει ο Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος στοχοποιεί τον ESM θέλοντας να κάψει τα σχέδια για αναβάθμισή του αποδεικνύοντας ότι κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.
Η δυναμική αντιπαράθεση Μοσκοβισί-Σόιμπλε για την αναδιάρθρωση της Ευρωζώνης και το ρόλο των μη θεσμικών οργάνων του Eurogroup και του εξωθεσμικού ESM, μπορεί να αποβεί υπέρ της ελληνικής γραμμής για την αποχώρηση του ΔΝΤ, χρεώνοντάς του ευθύνες που στην πραγματικότητα μπορεί να μην έχει, ή τουλάχιστον να μην έχει εις ολόκληρον.
Γιατί αντιδρούν οι τραπεζίτες στο ΔΝΤ
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία επιτάχυνσης της πώλησης χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων σε distress funds τα οποίοα αγοράζουν μεσοσταθμικά σε τιμές κάτω του 10% της ονομαστικής αξίας τα δάνεια, που πρακτικά σημαίνει ότι οι συστημικές θα λάβουν τελικά όχι περισσότερα από 12-15 δισ. για το σύνολο μη εξυπηρετούμενου ενεργητικού τους. Ωστόσο θα επιτύχουν την ελάφρυνση των ισολογισμών τους βραχυχρόνια και μεσοπρόθεσμα η αλλαγή της εικόνας αυτής θα οδηγήσει σε ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές.
Για τις ελληνικές τράπεζες καταλυτική είναι και η επικείμενη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς μέσω αυτού θα περιορίσουν -περαιτέρω- την έκθεση στον ELA, ο οποίος είναι ακριβότερος και επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος και τις εκροές, ενώ παράλληλα θα στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ στηρίζουν ενεργά την Ελλάδα συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αλλαγή του προφίλ της.
Ήδη διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και κάποιοι εξ αυτών και τις προοπτικές, καλλιεργώντας προσδοκίες για νέες αναβαθμίσεις, συμπαρασύροντας και τις τράπεζες που επηρεάζονται άμεσα.
Το βελτιωμένο προφίλ αυτό μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην αύξηση της τιμής των πωλούμενων κόκκινων δανείων καθώς μαζί με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται και η προοπτική εισπραξιμότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ στις εκθέσεις του έχει αντιτεθεί σε όλες σχεδόν τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, υποστηρίζοντας -από την πρώτη- ότι δεν αποτιμάται σωστά η τρύπα και ότι αποκρύπτονται προβλήματα. Θέση που έχει διαχρονικά αποδειχθεί σωστότερη, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις στο ενεργητικό τους και ακόμα αρκετά δισεκατομμύρια κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς τους.