Ερωτηματικά εγείρουν δυο φαινομενικά τυχαία και ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα, τα οποία ωστόσο συνδυασμένα οδηγούν στην ανάληψη συντονισμένης δράσης σε κοινή κατεύθυνση από τις ίδιες υπηρεσίες και μπορούν να δικαιολογήσουν την αύξηση της χρηματοδότησης και τη αναδιάρθρωση λειτουργικών δομών της ΕΛ.ΑΣ. Τα δημοσιεύματα έρχονται σε μια περίοδο ύφεσης του τρομοκρατικού κινδύνου στην Ευρώπη και ενώ η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τον μικρότερο κίνδυνο πλήγματος τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, ενώ και πρακτικά ακόμα και η εγχώρια τρομοκρατία διανύει μια ιδιαίτερα ήρεμη φάση, με περιορισμένα συμβολικά πλήγματα και χωρίς θύματα, πλήν του Λουκά Παπαδήμου.
Ενα δημοσίευμα στο protothema.gr και ένα στην kathimerini.gr με διαφορά μερικών ωρών μεταξύ τους σκιαγραφούν ένα νέο πλαίσιο αυξημένων κινδύνων και όγκου εργασίας λόγω της τζιχαντιστικής απειλής που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ενώ παράλληλα δικαιολογούν -απριόρι και χωρίς στοιχεία- την ανάγκη για τη νέα “μικρή ΕΥΠ”, την αύξηση των κονδυλίων και την αυξημένη ευαισθησία των αρχών, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερο όγκο παρακολουθήσεων τηλεφώνων. γεωεντοπισμών και προσαγωγών κατά τους τελευταίους μήνες.
Η σχεδόν ταυτόχρονη δημοσίευση δυο “συμπληρωματικών θεμάτων” που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, οι οποίες όμως θα μπορούσαν εύκολα να ταυτίζονται, σε μια περίοδο ύφεσης της τρομοκρατικής απειλής για την Ευρώπη συνολικά και μερικής αστοχίας των προβλέψεων της Europol για την τρομοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως τυχαίο γεγονός, χωρίς ωστόσο να είναι και ασφαλής η εξαγωγή συμπερασμάτων. Ωστόσο τα ερωτηματικά που εγείρονται είναι εύλογα και ως εκ τούτου χρήζουν απαντήσεων.
Το protothema.gr και η δημοσιογράφος Νεφέλη Λυγερού αποκαλύπτουν την αλλαγή του επιπέδου συναγερμού της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω βάσιμων πληροφοριών για επικείμενο -μικρής κλίμακας- πλήγματος τζιχαντιστών στην Ελλάδα, στη λογική του “μοναχικού λύκου”, τακτική η οποία έχει υιοθετηθεί σε χτυπήματα στην κεντρική Ευρώπη και τα οποία έχουν παράξει μεγάλο αριθμό απωλειών σε αρκετές περιπτώσεις.
Αν και στο δημοσίευμα επισημαίνονται οι λόγοι που δεν ευνοούν μια τέτοια κίνηση στην Ελλάδα, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:
Είναι ακριβές πως η Ελλάδα δεν έχει ούτε σταυροφορικό, ούτε αποικιοκρατικό παρελθόν. Επίσης, λόγω και γειτνίασης, διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με τον Αραβικό Κόσμo και ευρύτερα με το Ισλάμ. Είναι αξιοσημείωτο ότι το Κοράνι κάνει ειδική αναφορά στους Έλληνες. Το σημαντικότερο είναι ότι η Ελλάδα θεωρείται από τους τζιχαντιστές αφ’ ενός διάδρομος, αφ’ ετέρου χώρος όπου διατηρούν πυρήνες στήριξης.
Ωστόσο, στην αμέσως επόμενη παράγραφο επιχειρείται να στοιχειοθετηθεί χωρίς ιδιαίτερες ενδείξεις το σενάριο του επικείμενου πλήγματος στη βάση υποθέσεων που έχουν παραμείνει σταθερές επί δεκαετίες και δεν έχουν δώσει σχετικές εξάρσεις, ούτε κατά την αραβική άνοιξη αλλά ούτε παλαιότερα όταν φλεγόταν ολόκληρη η Μέση Ανατολή με επεμβάσεις στον Κόλπο, αντιπαραθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, ούτε ακόμη κατά την περίδο ευθείας αντιπαράθεσης με το Ισλαμικό Κράτος, όταν οι ελληνικές αρχές εντόπισαν φορτίο με όπλα και ναρκωτικά που κατευθύνονταν για τους μαχητές του.
Το χτύπημα του “μοναχικού λύκου” που περιμένει η ΕΛ.ΑΣ
Όλα αυτά, ωστόσο, δεν αποτελούν εγγύηση πως η χώρα μας είναι στο απυρόβλητο. Παρά τις θετικές ιδιαιτερότητές της, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι γεωγραφικά προσβάσιμη από τη Μέση Ανατολή. Άρα δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να καταστεί δυνητικός στόχος ριζοσπαστικών ισλαμικών οργανώσεων.
Τα παραπάνω αναφέρονται για να στηρίξουν τις ανησυχίες των αρχών που έχουν ενισχυθεί λόγω εντός περίεργου, όπως ακριβώς χαρακτηρίζεται, περιστατικού που σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας.
Ειδικότερα στο δημοσίευμα περιγράφεται η προσαγωγή ενός άνδρα επειδή δημιούργησε ένταση φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ» έξω από διεύθυνση αλλοδαπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών ένας άνδρας άρχισε να φωνάζει το γνωστό «Αλλαχού Ακμπάρ» (ο θεός είναι μεγάλος), με κρατούμενους να βγαίνουν στα παράθυρα και να αρχίζουν να φωνάζουν και εκείνοι, δημιουργώντας έτσι μία έκρυθμη κατάσταση.
Στη συνέχεια γίνεται στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο “ενδεχόμενο ασύμμετρου πλήγματος σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς”, με τη δημοσιογράφο να επικαλείται “καλά πληροφορημένες πηγές”, οι οποίες αποκάλυψαν ότι αυτό το ενδεχόμενο “αποτέλεσε αντικείμενο σειράς συσκέψεων”.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η δημοσιογράφος οι αρχές εκδήλωσαν ανησυχία στη βάση της μαζικής εισροής τουριστών από δυτικές χώρες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε ελληνικά νησιά, τα οποία αποτελούν σημείο εισόδου ισλαμιστών και ενδεχομένως τζιχαντιστών, όπως έχει προειδοποιήσει η Europol.
Στη φετινή έκθεση της Europol για την τρομοκρατία υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τη λεγόμενη ισλαμική τρομοκρατία. Σε αυτό αναφέρεται ότι το 2016 συνελήφθησαν σε χώρες της ΕΕ συνολικά 718 άτομα ως ύποπτοι τζιχαντιστές, αριθμός ρεκόρ την τελευταία πενταετία. Ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων έγινε στη Γαλλία (429 άτομα), ενώ ακολουθούν η Ισπανία (69) και το Βέλγιο (62).
Στο ίδιο κεφάλαιο, όμως, υπάρχει μία εντυπωσιακή πληροφορία: το 2016 συνελήφθησαν στην Ελλάδα 15 άτομα ως ύποπτοι τζιχαντιστές. Σε ολόκληρη την έκθεση, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα επιπλέον στοιχείο για τις συγκεκριμένες συλλήψεις. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι απόρρητες και γι’ αυτό οι ελληνικές αρχές ασφαλείας δεν ανακοίνωσαν αυτές τις συλλήψεις.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναλύονται μια σειρά από άλλους παράγοντες ακόμα και η μη-σύλληψη στιγματισμένων τζιχανριστών καθώς δεν έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις στην Ελλάδα, επισήμανση που επίσης εγείρει ερωτηματικά για το χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύεται. Ενώ παράλληλα επιχειρείται η προληπτική στοιχειοθέτηση της αυξημένης επιφυλακτικότητας των αρχών, που παρουσιάζεται μέσα από αυξημένες προσαγωγές υπόπτων στο πλαίσιο της έγκαιρης αναγνώρισης κινδύνων και αντιμετώπισής τους.
Αν και δεν παρουσιάζονται σαφή στοιχεία που να δείχνουν στην κατεύθυνση επικείμενου πλήγματος επιχειρείται όμως η δημιουργία κλίματος τρομο-φοβίας τόσο με τον τίτλο του θέματος, όσο και με αναφορές οι οποίες όμως δεν στοιχειοθετούνται επαρκώς.
Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται και μια -καθόλου τυχαία- αναφορά στις μουσουλμανικές κοινότητες της Ελλάδας, δείχνονταν μάλιστα αυτή των Πακιστανών, οι οποίοι ανήμερα του Δεκαπεναύγουστου συγκεντρώθηκαν και για να γιορτάσουν την απελευθέρωση της χώρας τους και μια υποομάδα φώναξε και κάποια “όχι και το όσο ειρηνικά συνθήματα”.
…και η αυτονόμηση της Υπηρεσίας Πληροφοριών
Σε δημοσίευμα της kathimerini.gr αποκαλύπτεται μια ιδιαίτερα σημαντική δομική αλλαγή της ΕΛ.ΑΣ η οποία αφορά τη δημιουργία μιας “δεύτερης ΕΥΠ” με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας όπως αφήνεται να εννοηθεί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα:
“Το επόμενο διάστημα, η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) αυτονομείται και μετακομίζει από τον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ όπου βρίσκεται σήμερα, σε νεόδμητο κτίριο στον Δήμο Περιστερίου. Πρόκειται για χωροταξική, κυρίως όμως λειτουργική μεταβολή, καθώς η μετεγκατάσταση της υπηρεσίας στο νέο κτίριο συνδυάζεται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, με υπερδιπλασιασμό των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων της. Ενας από τους βασικούς λόγους, εξάλλου, για τη μεταφορά της υπηρεσίας σε νέο κτίριο με σύγχρονες υποδομές ήταν η αδυναμία των συστημάτων της ΓΑΔΑ να υποστηρίξουν τον μεγάλο όγκο νόμιμων παρακολουθήσεων και επεξεργασίας στοιχείων. Μάλιστα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου αποκάλυψε στην «Κ» ότι με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων από τη Μ. Βρετανία το σύστημα άρσης απορρήτου της υπηρεσίας, ο λεγόμενος «κοριός», αναβαθμίζεται όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, αλλά και την τεχνολογία γεωεντοπισμού”.