Για «σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα, κάνουν λόγο κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς εκδηλώνονται πολλαπλά και ταυτόχρονα μέτωπα σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις τις τελευταίες ημέρες. Στην κυβέρνηση στηρίζουν την υπόθεση εργασίας στις ενδείξεις και τα γεγονότα, υπνώντας μνήμες του 2007 και εγείροντας ακαριαία το ερώτημα για τους υπαίτιους καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο οργανωμένες δομές και δίκτυα όπως αυτά που διαθέτουν οι υπηρεσίες πληροφοριών.
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια σενάρια και υποθέσεις εργασίας έρχονται στο φως στην Ελλάδα, εν τούτοις η ουσιαστική απόδειξή τους είναι συνήθως αδύνατη. Αν, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν έστω αποχρώσες ενδείξεις για την εκτέλεση ενός τέτοιου σχεδιασμού τότε η κατάσταση είναι χαρακτηρίζεται κρίσιμη.
Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να διανύουν ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο, τις σχέσεις με την Αλβανία το ίδιο, το ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή μέσω των μουσουλμανικών πληθυσμών να ενισχύεται οι συνειρμοί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι και… εμπρηστικοί.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται ανώνυμες πηγές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Πυροσβεστική, στο συμπέρασμα για την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών οδηγούνται από λόγω του ότι:
– οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).
– Οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την πολυδιάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων.
– Τα μέτωπα εκδηλώνονται ταυτόχρονα σε δυσπρόσιτες περιοχές με τρόπο τέτοιο που μεγιστοποιείται η επικείμενη ζημιά/
Αυτή η εκδοχή ενισχύεται από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ζάκυνθο τα τελευταία δύο 24ωρα, ενώ την ίδια στιγμή ξεσπούν τέσσερις πυρκαγιές στην Αττική, με μία ιδιαίτερα μεγάλη στον Κάλαμο, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ειδικά στον Κάλαμο καίγεται πευκοδάσος, ενώ έχουν ήδη εκκενωθεί δύο κατασκηνώσεις.
Υπ αυτό το πρίσμα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι σε αυξημένη επιφυλακή και επαγρύπνηση, ενώ στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αποτροπής εμπλέκεται και η αστυνομία και οι εθελοντές.
Από την κυβέρνηση δεν έχει γίνει συγκεκριμένη αναφορά στην εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες συμμετέχουν συνήθως ad-hocc, εκτός της πολεμικής αεροπορίας και της αεροπορίας στρατού που έχουν διαρκή συνεργασία με την πυρσοβεστική.