Βελγικά και ολλανδικά αβγά απειλούν την Ευρώπη

Βελγικά και ολλανδικά αβγά απειλούν την Ευρώπη

Σε διατροφικό σκάνδαλο μεγατόνων και κρίση ασφαλείας εξελίσσεται η υπόθεση των μολυσμένων με το εντομοκτόνο fipronil αβγών, η οποία έχει πλέον επεκταθεί σε 15 ευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε, με καθυστέρηση, τη σύγκλιση έκτακτης σύσκεψη για τη διαχείριση της κρίσης

Διαφήμιση

Το πρόβλημα αν και εκτιμάται ότι έχει ήδη φτάσει στην κορύφωσή του, ουδεις μπορεί να πει με ασφάλεια ότι δεν θα παρουσιαστούν και νέες περιπτώσεις ή ακόμα και ουσιαστικά ιατρικά κρούσματα, αν και τέτοια δεν έχουν μέχρι στιγμής διαγνωστεί.

Ακόμα σοβαρότερο είναι το ζήτημα των ποιοτικών ελέγχων και της αλυσίδας ενημέρωσης και αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων, η οποία είναι προφανές ότι δεν ενεργοποιήθηκε και δεν παρήγε ικανοποιητικά αποτελέσματα, καθώς μεσολάβησαν μήνες μέχρι τη σύγκλιση της σύσκεψης σε κεντρικό επίπεδο και αφού τα μολυσμένα αβγά εντοπίστηκαν στα 15 χώρες.

Ήδη η Γαλλία ανακοίνωσε ότι 200.000 μολυσμένα αβγά που εισήχθησαν από το Βέλγιο και την Ολλανδία κυκλοφόρησαν στη γαλλική αγορά από τον Απρίλιο, ενώ δεν έχει ανακοινώσει ανακλήσεις νεότερων εισαγωγών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκαλέσει εκτάκτως τις χώρες που έχουν πληγεί από το σκάνδαλο των μολυσμένων με fipronil αβγών μόλις θα έχουν γίνει γνωστά όλα τα στοιχεία, ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις.

«Πρότεινα τη σύγκληση σύσκεψης υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών καθώς και των εκπροσώπων των υπηρεσιών διατροφικής ασφάλειας των εμπλεκομένων κρατών – μελών, μόλις θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας»

δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος σε γραπτό του μήνυμα αφού συζήτησε το θέμα με τους υπουργούς της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Στο κέντρο του σκανδάλου βρίσκεται το fipronil – ένα παρασιτοκτόνο η χρήση του οποίου είναι απαγορευμένη στις μονάδες εκτροφής πουλερικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση – το οποίο ωστόσο χρησιμοποιήθηκε από τις εταιρείες απολύμανσης στα εκτροφεία της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γερμανίας.

Η Δανία, η Σλοβακία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ανήκουν και αυτές στις χώρες όπου μολυσμένα αβγά διατέθηκαν είτε με το κέλυφός τους είτε σε υγρή μορφή ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία τροφίμων.

Το σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα με την απόσυρση εκατομμυρίων αβγών από γερμανικά και ολλανδικά σούπερ μάρκετ. Η γερμανική αλυσίδα Aldi, όπου τα ράφια των αβγών έμειναν άδεια επί μία εβδομάδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επαναλαμβάνει τις πωλήσεις.

Οι αρχές έχουν ήδη προβεί σε συλλήψεις δυο διευθυντών της εταιρίας που χρησιμοποίησε το fipronil στις μονάδες εκτροφής συνελήφθησαν στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για την ChickFriend, η οποία κατηγορείται από τους εκτροφείς που έχουν πληγεί.

Η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε 10 σημεία στην Ολλανδία, ενώ η Δικαιοσύνη έβαλε στο στόχαστρο και τον έμπορο που διένειμε το fipronil στη χώρα.

Στο Βέλγιο πραγματοποιήθηκαν 11 έφοδοι της αστυνομίας σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο ύποπτα άτομα και εταιρείες, σύμφωνα με την εισαγγελία. Τον Ιούλιο κατασχέθηκαν περί τα 6.000 λίτρα απαγορευμένων ουσιών, fipronil σύμφωνα με τον Τύπο, από βελγική εταιρεία, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για την PoulrtyVision, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου μαζί με τη ολλανδική ChickFriend.

«Πρέπει να εξετάσουμε διεξοδικά τι έχει γίνει. Οι εμπειρογνώμονές μας να εντοπίσουν πού εμφανίζονται τα προβλήματα ώστε να είμαστε σε θέση να καθήσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε λύσεις και τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε»

δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις.
Το fipronil χρησιμοποιείται κατά των παράσιτων των οικόσιτων ζώων, αλλά η χρήση του απαγορεύεται σε ό,τι έχει σχέση με την αλυσίδα διατροφής. Σε μεγάλη δόση μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα ή εμετούς.

Τα μολυσμένα αβγά παρουσιάζουν a priori περιορισμένους κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν σε παρτίδες που έχουν αποσυρθεί από την αγορά, σε ένα και μοναδικό αβγό ανιχνεύθηκαν δόσεις που ξεπερνούν το 0,54mg (το όριο που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για άτομο 60 κιλών), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία παρουσίαζε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.