Ο ΟΗΕ στηρίζει Ιταλία για κλείσιμο προσφυγικού διαδρόμου από τη Λιβύη

Ο ΟΗΕ στηρίζει Ιταλία για κλείσιμο προσφυγικού διαδρόμου από τη Λιβύη

Στήριξη στο αμφιλεγόμενο σχέδιο της Ιταλίας για ανάσχεση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη παρείχε με δηλώσεις του ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη και πρώην υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου Γκασάμ Σαλάμε.

Διαφήμιση

Ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη ενέκρινε την Τρίτη τα σχέδια της Ιταλίας να ανακόψει τη ροή των μεταναστών που εγκαταλείπουν το βορειοαφρικανικό κράτος για την Ευρώπη, παρά τις ανησυχίες μεταξύ των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Διαβάστε  Η σημειολογία του mega deal Ισράηλ-Αιγύπτου για το αέριο

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων φοβούνται ότι η Ιταλία θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ακτοφυλακής της Λιβύης, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πλοία των μεταναστών θα παρεμποδιστούν πριν φθάσουν στα διεθνή ύδατα, θέτοντας χιλιάδες ανθρώπους με δικαίωμα ασύλου σε σοβαρό κίνδυνο.

Αλλά ο Ghassam Salame, πρώην υπουργός Πολιτισμού του Λιβάνου που διορίστηκε τον Ιούνιο για να διευθύνει τις επιχειρήσεις του ΟΗΕ στη Λιβύη, χαρακτήρισε τη συνεργασία μεταξύ Τρίπολης και Ρώμης ως «πολύ εποικοδομητικό» τρόπο αντιμετώπισης ενός οξέως προβλήματος.

Διαβάστε  Γκρίζα η δήλωση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο για την ΑΟΖ

Περισσότεροι από 600.000 πρόσφυγες και άλλοι μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία από τη Λιβύη από το 2014. Πάντως θετικές είναι ενδείξεις για τον Ιούλιο και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, καθώς καταγράφεται σημαντική μείωση των ροών, ενώ δεν επιβεβαιώνονται με τα στοιχεία του 7μηνου οι ανησυχίες για έκρηξη ροών, καθώς εν συνόλω καταγράφονται οριακά μειωμένες.

Διαφήμιση