Η «σφαγή» στον Λευκό Οίκο έριξε τη δημοτικότητα του Τραμπ

Η «σφαγή» στον Λευκό Οίκο έριξε τη δημοτικότητα του Τραμπ

Σε επίπεδα χαμηλότερα από την αποχώρηση του στρατηγού Φλυν υποχώρησε η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ στον απόηχο της «μεγάλης σφαγής» στον Λευκό Οίκο, που οδήγησε στην καρατόμηση του προσωπάρχη, Ρέινς Πρίμπους, δυο διευθυντών επικοινωνίας και την αποχώρηση του εκπροσώπου Τύπου, ενώ πυροδότησε και νέες φήμες για δυσαρέσκεια μεταξύ κορυφαίων υπουργών όπως ο Ρεξ Τίλερσον και ο Τζέιμς Μάτις.

Διαφήμιση

Αν και όλα δείχνουν πως ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, για τον οποίο είχε εκφράσει δημόσια δυσαρέσκεια ο Ντόναλντ Τραμπ, σώζεται με την κάλυψη του νέου προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, στρατηγού Τζον Κέλυ, τα χτυπήματα στην αξιοπιστία, λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και στην ευθυκρισία του Ντόναλντ Τραμπ ήταν πολλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε  Έτοιμος να εξαιρέσει την Αυστραλία από τους δασμούς χάλυβα ο Τραμπ

Υπ αυτό το πρίσμα η κάμψη της δημοτικότητας, δηλαδή της αποδοχής των πολιτικών του, είναι λογικό να υποχωρεί και μάλιστα σε ιστορικό χαμηλό, καθώς μόλις έξι μήνες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη κυβερνητική κρίση, ενώ παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και ανθρώπων του επιτελείου του με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, μόλις το 38% των Αμερικανών εγκρίνει και επιδοκιμάζει τις αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου, έναντι του 56%, το οποίο εκφράζει τη διαφωνία του.

Διαβάστε  Οι ΗΠΑ στηρίζουν Κύπρο για έρευνες, ζητούν συνδιαχείριση των κοιτασμάτων μεταξύ των κοινοτήτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από έξι μήνες κυβερνητικού βίου, μόλις ένας ακόμη πρόεδρος -ο Μπιλ Κλίντον το 1993 (44%)- είχε ποσοστά αποδοχής κάτω του 50%.
Όπως προκύπτει από τα δημοσκοπικά ευρήματα, η απώλεια της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Τραμπ προέρχεται κατά κύριο λόγο, από την εκλογική του βάση.

Ως ύψιστης σημασίας ζήτημα αναδεικνύεται και η έλλειψη εμπιστοσύνης, καθώς το 73% δηλώνει σκεπτικό απέναντι σε όσα ισχυρίζεται ο Λευκός Οίκος. Μάλιστα, το 30% διαμηνύει ότι δεν πιστεύει καθόλου τα όσα διαρρέονται από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας της κυβέρνησης.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν ζητάει επικοινωνία με Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Μάνμπιζ

Παράλληλα, το 60% χαρακτηρίζει τον Τραμπ αναξιόπιστο και μη τίμιο, ενώ το 67% δηλώνει πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αποτελεί πρόσωπο θαυμασμού.
Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι το 63% των Αμερικανών δηλώνει πως δεν είναι υπερήφανο που ο Τραμπ βρίσκεται στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.

Διαφήμιση