Το χαρτί του τέλους της ελεύθερης μετακίνησης μετά το Brexit παίζει η Μέι

Το χαρτί του τέλους της ελεύθερης μετακίνησης μετά το Brexit παίζει η Μέι

Με τις διαπραγματεύσεις ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit να έχουν τελματώσει καθώς όλες οι πλευρές αποφεύγουν να δεσμευτούν για μείζονα ζητήματα καθώς άλλα μικρότερα παραμένουν ανοιχτά, η Τερέζα Μέι, δια στόματος συμβούλου της επιχειρεί να ανεβάσει την ένταση και να προκαλέσει αντιδράσεις.

Διαφήμιση

Οικοδομώντας πάνω σε παλαιότερη θέση της Τερέζα Μέι για την ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα ώστε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές, κάτι που συνεπάγεται αποχώρηση από την ενιαία αγορά, σύμβουλος της Βρετανίδας πρωθυπουργού ανακίνησε θέμα διακοπής της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία και αντιστρόφως.

Διαβάστε  Μετωπική σύγκρουση Μεγάλης Βρετανίας-Ρωσίας, λόγω της υπόθεσης Σκρίπαλ

Ωστόσο, συμφωνία επί του θέματος της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών δεν έχει επιτευχθεί καθώς εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα δικαιώματα των πολιτών τόσο των ευρωπαίων στην Μεγάλη Βρετανία όσο και των Βρετανών στην ΕΕ.

Η ανακίνηση του ζητήματος από σύμβουλο της Μέι και η αναπαραγωγή του ως de facto συνθήκη από τα media δημιουργεί κλίμα και ανεβάζει την ένταση, χωρίς όμως να μπορεί να πιέσει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε  Βρετανία: Παραιτήθηκε λόγω... πορνό ο αντιπρόεδρος της Μέι

Το ζήτημα των μετακινήσεων, της ύπαρξης ή μη μεταβατικής περιόδου συνδέεται και με την παραμονή ή μη του Η.Β. στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Η κ. Μέι έχει δηλώσει ότι, δεδομένης της βούλησης της Μεγάλης Βρετανίας να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, θα αποχωρήσει και από την ενιαία αγορά, προκειμένου να ανακτήσει το δικαίωμα αυστηρών ελέγχων στα σύνορά της.

Διαβάστε  Νέα στροφή Μέι στο hard Brexit, δε θέλει συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Μ. Βρετανίας είχαν ξεκαθαρίσει στο Λονδίνο ότι τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση προσώπων θα σήμαινε ταυτόχρονα τέλος στην ελεύθερη κίνηση εμπορευματών, υπηρεσιών και κεφαλαίων.

Διαφήμιση