Το πολεμικό ναυτικό επιστρατεύει η Ιταλία προσπαθώντας να περιορίσει τις δραματικά αυξημένες προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη, καθώς η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας φτάνει σε οριακό σημείο και η ανταπόκριση της ΕΕ είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων.
Η ιταλική κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι «Εγκρίναμε ακριβώς ό,τι μας ζήτησε η λιβυκή κυβέρνηση», καθώς μόνο κατόπιν αιτήματος θα μπορούσε να εισέλθει το ιταλικό πολεμικό ναυτικό στα χωρικά ύδατα άλλου κράτους και να μη θεωρείται επέμβαση με βάση το διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο η Λιβύη παραμένει διαιρεμένη και η κυβέρνηση δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες.
Ειδικότερα, η αποστολή θα αποτελείται από φρεγάτα, άλλα πέντε πλοία, πέντε αεροσκάφη, πιθανόν ένα υποβρύχιο, και θα αναπτυχθεί εντός των λιβυκών χωρικών υδάτων. Σε μια πρώτη φάση αναμένεται να δραστηριοποιηθούν περίπου επτακόσια μέλη του Πολεμικού Ναυτικού.
Η αποστολή θα στηρίζει τη δράση της ακτοφυλακής της Λιβύης και δεν προβλέπεται απευθείας παρεμπόδιση της πορείας πλεύσης των σκαφών που χρησιμοποιούν οι διακινητές για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων. Όμως, η παρουσία των ιταλικών μονάδων και η συνεργασία τους αναμένεται να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της δράσης των ταχύπλοων και των υπόλοιπων πλωτών μέσων της Τρίπολης.
«Είναι ένα ακόμη βήμα προόδου στη συμβολή της Ιταλίας για τη στήριξη της δυνατότητας των λιβυκών αρχών να προάγουν τις επιχειρήσεις τους κατά των διακινητών ανθρώπων και να ενισχύουν τον έλεγχο των συνόρων και της επικράτειάς τους»
, πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι,
«η πρωτοβουλία αυτή μπορεί και να συμβάλει στη ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών, με θετικές συνέπειες και για την Ιταλία».
Η συζήτηση στο κοινοβούλιο για την αποστολή αυτή του πολεμικού ναυτικού στη Λιβύη θα αρχίσει πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη και ο κ. Τζεντιλόνι ευχήθηκε να υπάρξει «η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε πολιτικό επίπεδο».