Οι ενδείξεις μετάστασης της πολιτικής, διπλωματικής και μίνι στρατιωτικής κρίσης που διέρχονται Τουρκία και Γερμανία στην οικονομία και τις επιχειρήσεις εντείνονται καθώς όπως αποκαλύπτει η Handelsblatt ο Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει σε blacklist για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εταιρίες μεγαθήρια όπως η Daimler και η BASF.
Η σύγκρουση Άγκυρας-Βερολίνου κλιμακώνεται πλέον μέρα με τη μέρα, με αποτέλεσμα χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας να επισπεύσει εσπευσμένα από τις διακοπές του στη Μαύρη Θάλασσα για να πραγματοποιήσει διάβημα στον Τούρκο πρέσβη στο Βερολίνο και εν συνεχεία να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τους Γερμανούς τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία.
Οι κινήσεις αυτές ήταν η απάντηση στη σύλληψη και προφυλάκιση έξι ακτιβιστών στην Τουρκία με κατηγορίες για σχέσεις με την τρομοκρατία, ενώ νωρίτερα την εβδομάδα κρίθηκε προφυλακιστέα για τον ίδιο λόγο και η νέα επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.
Αν και η κλιμάκωση φαίνεται ελεγχόμενη, ωστόσο, είναι πολύ εύκολο να καταστεί ανεξέλεγκτη οδηγώντας δυο ισχυρές χώρες με δεσμούς αιώνων και κομβικό ρόλο στη σταθερότητα της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής σε ευθεία αντιπαράθεση με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.
Σύμφωνα με τη Handelsblatt είναι οι αποκαλύψεις για τον οικονομικό πόλεμο που ξεκινά η Άγκυρα που έδρασαν ως κινητήριος μοχλός για την εκ βάθρων αναδιάταξη της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής προς την Τουρκία, που οδήγησε εν τέλει στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, η οποία φαίνεται ότι είναι μόνο το πρώτο βήμα.
Όπως δήλωσε ο Ζϊγκαμρ Γκάμπριελ η γερμανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε πλέον να στηρίξει τις γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία, εάν οι εταιρείες κατηγορηθούν ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία ενώ αυτές απλά υλοποιούν καθημερινές δραστηριότητες.
Χαρακτηριστική της τεταμένης κατάστασης που διαμορφώνεται στις διμερείς σχέσεις και της επίδρασης που έχει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας η ένταση, είναι η δήλωση του Armin Schuster, βουλευτή του CDU.
“Κάτω από την ηγεσία του Ερντογάν, η Τουρκία μετατρέπεται σε μεσαιωνικό Absurdistan (σσ ασυνάρτητη χώρα).”
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αστυνομίας (BKA) έλαβε τη μαύρη λίστα πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά οι ίδιες οι εταιρίες δεν ενημερώθηκαν. Το γερμανικοτουρκικό βιομηχανικό και εμπορικό επιμελητήριο δήλωσε ότι δεν έχει γνώση αυτού του καταλόγου.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς η τουρκική κυβέρνηση αντιδρά με εκτεταμένα μέτρα εναντίον εικαζόμενων συνωμοτών αλλά και ενάντια στους κυβερνητικούς κριτικούς εν γένει. Η Άγκυρα, παράλληλα, επικρίνει σφόδρα τη Γερμανία για τη χορήγηση ασύλου σε υποτιθέμενους συμμετέχοντες σε πραξικόπημα.
Από τον Φεβρουάριο, η τουρκική κυβέρνηση κρατεί τον Τούρκο, με γερμανική υπηκοότητα δημοσιογράφο Deniz Yücel ως ύποπτο για τρομοκρατία και έχει προφυλακίσει χωρίς ωστόσο να του απαγγείλει κατηγορίες. Χθες μάλιστα η Build αποκάλυψε παρασκηνιακή προσέγγιση της Άγκυρας προς το Βερολίνο με αίτημα ανταλλαγής του Γιουζέλ με Τούρκους στρατηγούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στο δίκτυο του Γκιουλέν.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι τουρκικές αρχές ανέλαβαν τον Γερμανό ακτιβιστή Peter Steudtner και αρκετούς άλλους που συμμετείχαν σε εργαστήριο στην Τουρκία. Αυτή είναι η περίπτωση που ώθησε τον κ. Gabriel να διακόψει τις διακοπές του. Την Τετάρτη, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Γερμανία κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί για τη συνεχιζόμενη κράτηση.
Συνολικά, 22 Γερμανοί πολίτες έχουν συλληφθεί και εννέα από αυτούς παραμένουν υπό κράτηση.
Η μαύρη λίστα των γερμανικών εταιρειών έχει να κάνει περισσότερο με την εμμονή της Τουρκίας να εντοπίζει τους οπαδούς του εξορκισμένου Τούρκου αντιφρονούντα Μουχάμετ Φέλτουλα Γκιλέν, παρά με τις ίδιες τις επιχειρήσεις, υποστηρίζουν πηγές της τουρκικής κυβέρνησης που επικαλείται η Handelsblatt.
Η κατάσταση είναι όμως κρίσιμη και για την Τουρκία καθώς από τη μια πλευρά η ανασφάλεια μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση τις δραστηριότητες των γερμανικών εταιριών στη χώρα, που θα σημάνει ζημιές για τις ίδες, παράλληλα όμως θα πλήξει καίρια την εύθραυστη και ταλανιζόμενη τουρκική οικονομία.
Μόνο η Siemens απασχολεί 3.000 εργαζόμενους στην Τουρκία. Ο μηχανολογικός γίγαντας δραστηριοποιείται στην Τουρκία από το 1856, όταν έκτισε το πρώτο τηλεγραφικό γραφείο της χώρας. Ενώ διαχρονικά η σχέση Siemens-Τουρκίας έχει αντέξει επτά σουλτάνους, δώδεκα προέδρους, 27 πρωθυπουργούς και δύο πραξικοπηματίες. Παρ όλα αυτά ο Ερντογάν φαίνεται να απειλεί τη σχέση αυτή όσο δεν έχει κανένας στο παρελθόν.
Ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής προς την Τουρκία θα εξεταστεί η δυνατότητα παροχής κρατικών εγγυήσεων για τη συνέχιση της δραστηριοποίησης γερμανικών επιχειρήσεων στην Τουρκία.
Οι οικονομικές συνέπειες της σκληρής αντίδρασης του κ. Ερντογάν στην προσπάθεια πραξικοπήματος είναι ήδη εμφανείς. Η ανεργία προσεγγίζει το 11%, το εμπορικό έλλειμμα έχει αυξηθεί και η προηγουμένως αναπτυσσόμενη οικονομία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά.