Πολεμικές ιαχές από Τουρκία, το Barbaros πάει στη Μόρφου

Πολεμικές ιαχές από Τουρκία, το Barbaros πάει στη Μόρφου

Κινήσεις συντήρησης της έντασης και ενδεχόμενης κλιμάκωσης κάνει η Άγκυρα κάνοντας προφανή την προεργασία για την υλοποίηση του σεναρίου έρευνας υδρογονανθράκων στην Μόρφου, όπου στέλνει το ωκεανογραφικό Barbaros, ενώ προσπαθεί να βρει πλατφόρμα για την τοποθετήσει στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ και επιχειρεί να υλοποιήσει συμφωνία με το Ισραήλ.

Διαφήμιση

Στόχος είναι η εσωτερική επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος ώστε να συντηρηθεί το εθνικιστικό προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εναπόκειται πλέον στη στήριξη των εθνικιστών ενώ βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, η οποία ακουμπά ολοένα και περισσότερο στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Το Barbaros ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης, ελάχιστες ώρες μετά τις δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου, ότι θα διενεργήσουν έρευνες στον Κόλπο Μόρφου, ως αντίδραση στην γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυλωμένους (Navtex) σε σχέση με τη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

Η Milliyet, κατά παράδοση πιο επιθετική, σε άρθρο της, αναφορικά με τα ίδια γεγονότα, κάνει λόγο για «Απόβαση στη Μόρφου» (Güzelyurt είναι η ονομασία της στα τουρκικά και σημαίνει “όμορφη μογγολική σκηνή”), παραθέτοντας μάλιστα τη φράση του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία «δεν είναι μπανανία».