Κινήσεις με σαφή στόχο να βραχυκυκλώσουν τις εξελίξεις στη διαδικασία έρευνας στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ και να προκαλέσουν εμπλοκή στην προσπάθεια δημιουργίας μεσογειακού ενεργειακού τόξου από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο πραγματοποιεί η Τουρκία.
Τους σχεδιασμούς αποκάλυψε πριν από λίγο στην κυπριακή Βουλή, στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις υποστήριξε ότι οι εν ισχύ συμφωνίες της Κύπρου με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής δεν θα επιτρέψουν τελικά την υλοποίηση του τουρκικού σχεδιασμού.
Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο με αντίμετρα, αποδεχόμενη διπλωματική ήττα
Ειδικότερα, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου αποκάλυψε ότι η Τουρκία αναζητά να αγοράσει πλατφόρμα για να τη μεταφέρει στο οικόπεδο «6» της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με το Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες.
Ο κ. Λακκοτρύπης διευκρίνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ αποκάλυψε ότι το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει τη λήψη νομικών μέτρων καθώς και άλλες ενέργειες.
Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου είπε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ σε τρία επίπεδα. Θεωρεί ότι ένα μέρος ανήκει στην ίδια, ένα μέρος σε τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος και ένα άλλο μέρος ότι ανήκει στα κατεχόμενα. Για παράδειγμα, πρόσθεσε, θεωρεί ότι το οικόπεδο «11» στο οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη γεώτρηση, ανήκει στην Αίγυπτο. Ωστόσο, συνέχισε, η Κύπρος διαθέτει συμφωνίες τόσο με την Αίγυπτο όσο και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες (πλην της Τουρκίας) και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.
Διαβάστε επίσης: Γαλλικές φρεγάτες και αμερικανικό χαλινάρι στην Τουρκία για κυπριακή ΑΟΖ
Όσον αφορά τη συμφωνία που προτίθενται να υπογράψουν περί τα τέλη του έτους η Τουρκία και το Ισραήλ, είπε ότι εάν ο αγωγός θα περάσει από την Κυπριακή ΑΟΖ απαιτείται όχι μόνο η σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η συμμετοχή της στη συμφωνία. Για παράδειγμα, πρόσθεσε, παρά το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία με την Αίγυπτο, για να γίνει αγωγός από το κυπριακό κοίτασμα προς την Αίγυπτο θα πρέπει να γίνει νέα συμφωνία μέχρι που φτάνουν οι αρμοδιότητες της κάθε χώρας. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε περίπτωση που ο αγωγός Τουρκίας – Ισραήλ θα περάσει από την κυπριακή ΑΟΖ.
Όσον αφορά τη γεώτρηση της Total στο «οικόπεδο 11» δήλωσε ότι η πλατφόρμα έχει σταθεροποιηθεί και ότι σε 2-3 μέρες θα ξεκινήσει να κατεβαίνει το γεωτρύπανο, το οποίο θα φτάσει σε βάθος 4,250 μέτρων.