Με δυο γαλλικά πολεμικά πλοία στην περιοχή της Κύπρου και τις δηλώσεις στήριξης από το αμερικανικό υπυοργείο Εξωτερικών να δημιουργούν ικανό πλαίσιο ασφαλείας για την έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία επιχειρεί να επαναφέρει την αντιπαράθεση στο διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο απειλώντας με “αντίμετρα” που δεν προσδιορίζει και εγκαταλείποντας τις προκλήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο.
Αν και στην Ελλάδα τα media εκλαμβάνουν τις νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ως κλιμάκωση στην πραγματικότητα πρόκειται για παραδοχή ήττας και προσπάθεια επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στάση όμως που δεν γίνεται αποδεκτή πολιτικά, ούτε διπλωματικά.
Οπως δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Αγκυρα θα λάβει μέτρα κατά των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στα αποθέματα.
«Το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Εξωτερικών εργάζονται από κοινού για να προσδιορίσουν τα μέτρα που θα λάβουν κατά των μονομερών ενεργειών της ελληνικής πλευράς»,
δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η
«αποστολή πλοίου-γεωτρύπανου καταδεικνύει την “ανειλικρίνια” της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας για την επανένωση οι οποίες απέβησαν ανεπιτυχείς».
Με τις εντάσεις σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία που του προσέφερε η άκομψη και εξόφθαλμη τουρκική πρόκληση για να απαντήσει από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται συναντώντας τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μη εξεύρεση λύσης στη διάσκεψη για το Κυπριακό σχολίασε ότι η στάση της Άγκυρας αποδεικνύει πως
«έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη».
Πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας αλλά, παράλληλα,
«είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας».