Διαφορετική συνταγή για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την προσέλκυση κεφαλαίων στην Ελλάδα από την προφανή προτείνει μιλώντας στη Wall Street Journal ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την έξοδο στις αγορές και προκρίνοντας ένα μπαράζ εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων που θα δώσει με σαφήνεια το στίγμα του investor-firendly economy. Παράλληλα υιοθέτησε αισθητά διαφορετική προσέγγιση απέναντι στη Γερμανία, ευθυγραμμιζόμενος με τον Μάριο Ντράγκι αλλά και στηρίζοντας τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το χρέος και τα πλεονάσματα.
Η παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα και η επίγευση που αφήνει συνηγορούν σε μια προσπάθεια επανακαθορισμού του πολιτικού και θεσμικού του στίγματος σε μια φάση που φαίνεται ότι αποτελεί προοίμιο ευρύτερων δομικών αλλαγών και ανακατατάξεων τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, η χώρα δεν χρειάζεται να επιστρέψει φέτος στις αγορές ομολόγων, ενώ συνέστησε στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal πρόκειται για την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το ζήτημα, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την εκταμίευση της δόσης.
Ο Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων της Wall Street Journal για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές απάντησε
«Νομίζω πως είναι λίγο νωρίς».
για να συμπληρώσει με νόημα:
«Θεωρώ ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν για παράδειγμα η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα»
Σύμφωνα με τη WSJ, ο κ. Στουρνάρας καταλόγισε εξάλλου σε χώρες της βόρειας Ευρώπης όπως η Γερμανία ότι διακινδύνευσαν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, αυξάνοντας τα πλεονάσματα στο εξωτερικό τους ισοζύγιο
«την ώρα που άλλοι προσπαθούσαμε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας».
Ο Γιάννης Στουρνάρας άσκησε κριτική για την έλλειψη σαφήνειας σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προειδοποιώντας πως χωρίς συμφωνία για την ελάφρυνσή του, ενδεχομένως θα χρειαζόταν νέο πρόγραμμα διάσωσης.
«Εάν οι εταίροι της Ελλάδας δεν αποσαφηνίσουν τη θέση τους, σε ό,τι αφορά το χρέος, και αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με λογικά επιτόκια, τότε φοβάμαι πως θα είναι αναπόφευκτο ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης»
υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Παράλληλα, υπερασπίστηκε την ένταξη της Ελλάδας στη νομισματική ένωση, αλλά κάλεσε μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις, όπως τη Γερμανία, να προχωρήσουν σε διορθώσεις, με στόχο την ενίσχυση των εισαγωγών και των επενδύσεων. «Κανείς δεν λέει στη Γερμανία να μειώσει τις εξαγωγές του», συμπλήρωσε.
Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη και να εξετάσει την αγορά ελληνικού χρέους φέτος, υπό την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και οι πιστωτές να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.
«Υπάρχει πολύς χρόνος, γιατί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν θα ολοκληρωθεί αιφνιδίως», πρόσθεσε.