Αν και τα media βρίθουν αναλύσεων για την αδυναμία προσέγγισης, τις αντιθέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και τις μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις τόσο στο ζήτημα των εγγυήσεων όσο και της ασφάλειας, στην πραγματικότητα η διάσκεψη έχει επιτύχει να ανοίξουν χαρτιά και να διαμορφωθεί κλίμα, κάτι που επιμελώς απέφευγε η Άγκυρα μέχρι τώρα επιμένοντας στη συζήτηση επί των διακοινωτικών ζητημάτων και κρατώντας τα δικά της χαρτιά κλειστά.
Υπ αυτό το πρίσμα η επίσημη διατύπωση της -γνωστής- τουρκικής θέσης για διατήρηση στρατού και του συστήματος των εγγυήσεων στο πλαίσιο της λύσης, αποτελεί την απαξίωση της συγκεκριμένης απαίτησης ως μαξιμαλιστικής, όπως και της αντίστοιχης ελληνικής για άμεση αποχώρηση των δυνάμεων.
Τούτων δοθέντων τώρα μπορεί να ξεκινήσει να διαμορφώνεται ένα πιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα με ζητούμενο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την παροχή ενδιάμεσων εγγυήσεων από διεθνείς οργανισμούς και την του μηχανισμού παρακολούθησης υλοποίησης συμφωνηθέντων παράλληλα με οδικό χάρτη για την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.
Όπως έχει διαρρεύσει στην χθεσινή συζήτηση όταν ο κ. Κοτζιάς ρώτησε επίμονα τον κ. Τσαβούσογλου για ποιον λόγο επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα έκανε την ερώτηση: «Θα τα χρησιμοποιήσετε;» «Ναι εάν χρειασθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε» απάντησε ο κ. Τσαβούσογλου προκαλώντας παγωμάρα στην αίθουσα. Όταν για δεύτερη φορά έθεσε το θέμα ο Ν. Κοτζιάς, ο κ.Τσαβούσογλου προσπάθησε να τα μαζέψει λέγοντάς ότι «ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί να τα χρησιμοποιήσουν ..»
Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα επιχειρούν να βρουν διεθνή στηρίγματα, με τον Ταγίπ Ενρτογάν να επιχειρεί συσχέτιση με τη Βρετανία και τις βάσεις που διαθέτει στο νησί, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο μοχλό πίεσης.
Στα διακοινοτικά χθες σε μια επίδειξη μονομέρειας ο κ. Άιντα στράφηκε προς την …ελληνοκυπριακή πλευρά ζητώντας περαιτέρω παραχωρήσεις στον διαμοιρασμό εξουσίας για να ικανοποιηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.