Γαλλο-αφρικανική αντιτρομοκρατική δύναμη

Γαλλο-αφρικανική αντιτρομοκρατική δύναμη

Τη σύσταση γαλλο-αφρικανικής task force για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών και τον έλεγχο των προσφυγικών ροών συστήνουν το Μάλι, η Μαυριτανία, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας και το Τσάντ, αν και κάποιοι αναλυτές ερμηνεύουν την πρωτοβουλία ως προοίμιο αποχώρησης ή συρρίκνωσης της γαλλικής παρουσίας στην περιοχή.

Διαφήμιση

Η παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων στη περιοχή έχει ενισχυθεί σημαντικά από το 2012 καθώς έχουν καταφέρει να ελέγξουν σημαντικό μέρος της ερήμου του Μάλι, ενώ βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με την Αλ Κάιντα.

Διαβάστε  Η Boko Haram επιτίθεται στη Νιγηρία, δεκάδες νεκροί

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μάλι εδρεύει ήδη ευρωπαϊκή δύναμη η οποία εστιάζει στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους επικεντρώνοντας στην ασφάλεια της κυβέρνησης και της παιδείας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρόν, κατά την επίσκεψή του στο Μαλί ενέκρινε τη δημιουργία της δύναμης που θα αριθμεί περί τα 5,000 άτομα και η οποία σχεδιάζεται να είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση το Φθινόπωρο.

Διαβάστε  Ηλεκτρική ενέργεια: Μεγάλο μέρος του πλανήτη παραμένει στο σκοτάδι

Για τον Μακρόν η πρωτοβουλία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ενίσχυσης της ασφάλειας σε περιοχές όπου δρουν εταιρίες γαλλικών συμφερόντων στον άξονα της αντιμετώπισης των απαγωγών.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει ενισχύσει την παρουσία της στρατιωτικής της δύναμης στο Μάλι αναλαμβάνοντας και τα καθήκοντα που εκτελούσαν Ολλανδοί στρατιώτες οι οποίοι αποσύρθηκαν λίγο πριν τις εκλογές στη χώρα τους.

Διαβάστε  Σομαλία: Νέα τρομοκρατική επίθεση 22 νεκροί

Διαφήμιση