Διατηρούν το θετικό momentum τα 2ετή ομόλογα

Διατηρούν το θετικό momentum τα 2ετή ομόλογα

Συνεχίζεται το ράλι τιμών και η κάμψη αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα καθώς ολοκληρώνεται η εφαρμογή των βραυχπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, το ελληνικό δημόσιο εκδίδει έντοκα γραμμάτια αναδιαρθρώνοντας το βραχυχρόνιο χρέος με καλύτερα επιτόκια και ενώ η πολιτική συζήτηση εστιάζεται στην έξοδο στις αγορές.

Διαφήμιση

Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται και η εκρηκτική άνοδος των τιμών στα εληνικά ομόλογα καθώς και η βύθιση των αποδόσεων με το 2ετές να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα 9 ετών ενδοσυνεδριακά και να κλείνει στο 3,89%.

Οι διεθνείς οίκοι μετά την αναβάθμιση της Moody’s επανεξετάζουν τη θέση τους απέναντι στην Ελλάδα καθώς όπως αναφέρει και η Barclays δεν αποτελεί πλέον σημαντικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη. Παράλληλα σημαντικό ρόλο παίζει και η προσδοκία ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα βελτιωθεί σταδιακά και θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε ελαφρώς θετική ανάπτυξη της τάξης του 0,3% το 2017, ενώ το 2018 εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,4%, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της βρετανικής τράπεζας.

Το κλίμα είναι πολύ συγκρατημένο στα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις του 10ετούς να συνεχίζουν να διατηρούνται στο εύρος του 5,4% με 5,5% εδώ και αρκετές ημέρες, με όλους τους προαναφερόμενους καταλύτες να μην έχουν καταφέρει να δώσουν το έναυσμα για μία σημαντική αποκλιμάκωση. Σήμερα διαμορφώνονται στο 5,407% στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της Παρασκευής.

Μία διατηρήσιμη πτώση της απόδοσης του 10ετούς κάτω από το 5% θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να βάλει στο τραπέζι το σχέδιο δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, και για να απιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί ένας ισχυρός καταλύτης ο οποίος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα του αμέσως επόμενου διαστήματος.

Greece 2Y Chart