Ράλι στο διετές ομόλογο, κάτω από το 4% η απόδοση

Ράλι στο διετές ομόλογο, κάτω από το 4% η απόδοση

Διατηρείται ακόμα το Eurogroup-effect στις αγορές με τα ελληνικά ομόλογα να συνεχίζουν το ράλι καθώς οι αποδόσεις υποχωρούν σε προ κρίσης επίπεδα, ένδειξη ότι η βελτίωση του κλίματος παρά την έλλειψη σαφήνειας για το χρέος είναι επαρκής για την αντιστροφή της τάσης.

Διαφήμιση

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι ενδείξεις εξόδου της Ελλάδας στις αγορές -ακόμη και εντός του 2017- σενάριο το οποίο τροφοδοτείται και από τις χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Χθες, από το βήμα συνεδρίου του Economist, τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Κλάους Ρέγκλινγκ άφησαν «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο άμεσης επιστροφής της χώρας στις αγορές, ενώ αμφότεροι εξέφρασαν την πεποίθηση για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και το 2018.

Greece 2Y Chart

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, χάρη στις προσδοκίες περί πρόωρης εξόδου στις αγορές. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διολισθαίνει κατά 18,2 μονάδες στο 3,938%, κινούμενη κάτω του τεχνικού ορίου των 4%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παραμένει σχεδόν αμετάβλητη, καθώς ενισχύεται οριακά κατά 0,1 μονάδα βάσης στο 5,496%. Στο ίδιο πλαίσιο, τα spreads -δηλαδή η απόκλιση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας και της Γερμανίας- καταγράφουν περαιτέρω πτώση, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, υποχωρώντας μείωση κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώνονται στις 500,8 μονάδες βάσης, έναντι 505,3 μονάδων βάσης την Πέμπτη.

Στην ευρω-περιφέρεια, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας μειώνεται κατά 5,6 μ.β., της Ισπανίας κατά 2,6 μ.β., της Ιταλίας κατά 6,1 μ.β. και της Γαλλίας κατά 3,1 μ.β.