Δυο ιδιαίτερα αντιφατικούς -για την εποχή- στόχους έθεσε ως βασικές πολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησής της η νέα πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπέρναμπιτς, ενώ προσπαθεί να προωθήσει την ατζέντα του προέδρου Βούτσιτς ο οποίος την επέλεξε να τον διαδεχθεί στην πρωθυπουργία όντας outsider.
Η πρώτη γυναίκα και η πρώτη ανοικτά ομοφυλόφυλη πρωθυπουργός της Σερβίας παρουσίασε την Τετάρτη το πρόγραμμα της κυβέρνησής της και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, με βασικό στόχο την συνέχιση της ενταξιακής πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα όμως δήλωσε ότι κυβέρνησή της θα εργαστεί για την ενίσχυση των σχέσεών με την Μόσχα.
Η Άνα Μπέρναμπιτς κατάφερε να χωρέσει στην ίδια πρόταση τις δυο πλέον αντικρουόμενες πολιτικές, σε μια περίοδο που τα Βαλκάνια βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο σύγκρουσης NATO-Ρωσίας για τον επανακαθορισμό σφαιρών επιρροής.
Πρόκειται για την απόδειξη της ισορροπίας του τρόμου, καθώς η διακήρυξη και μόνο μιας τέτοιας πολιτικής είναι αρκετή για να βάλει φωτιά στα Βαλκάνια αν NATO και Ρωσία θεωρήσουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της Σερβίας.
Με την πΓΔΜ να αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνεπειών της σύγκρουσης γιγάντων για τον έλεγχο γεωστρατηγικών περιοχών, αλλά και το Μαυροβούνιο να αντιλαμβάνεται ότι στην πράξη η ευρωπαϊκή προοπτική προϋποθέτει ατλαντική ένταξη και ρήξη με τη Μόσχα.
Υπ αυτό το πρίσμα ο προσδιορισμός της εθνικής ταυτότητας της Σερβίας δεν μπορεί να βασιστεί σε δυο αντίρροπες δυνάμεις καθώς κάτι τέτοιο θα καθιστούσε τη χώρα εξαιρετικά ασταθή και πρόσφορη για επίδειξη δύναμης κάθε πλευράς πάνω στα στρατηγικά συμφέροντα της άλλης.
Σε αυτή τη φάση ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και η στρατηγική απόφαση της Ευρώπης να δημιουργήσει δομές ευρωστρατού, που σε πρώτη φάση θα δρα στο πλαίσιο του NATO, αλλά θα διαθέτει παράλληλα δυνατότητα αυτόνομης ανάληψης αποστολών. Το σχέδιο που προωθούν Γαλλία και Γερμανία και έχει ήδη εγκριθεί από το ευρωκοινοβούλιο και υλοποιείται από την Κομισιόν, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενιαίας διοίκησης, αρχιτεκτονικής και καθετοποιημένης διαδικασίας εξοπλισμών.
Παράλληλα το NATO σε συνεργασία με την ΕΕ ενισχύει την επιρροή του στα Βαλκάνια εντάσσοντας το Μαυροβούνιο, επισπεύδοντας την ένταξη της πΓΔΜ και προωθώντας περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου επιτρέποντας τη σιοπηρή μετεξέλιξη της δύναμης ταχείας αντίδρασης (πρώην UCK) σε τακτικό στρατό με βαρύ οπλισμό.
Σε όλα αυτά όμως η αντίδραση της Ρωσίας είναι σθεναρή, επιβάλλοντας εμπάργκο στις εισαγωγές κρασιού από το Μαυροβούνιο, οδηγώντας στο χείλος της αποσταθεροποίησης τα Σκόπια και στηρίζοντας τη Σερβία σε μια τροχιά αντιπαράθεσης με το Κόσοβο.
Η Ευρώπη, το NATO και η Ρωσία
Σε αυτή τη φάση στρατηγική ευθείας προσέγγισης με τη Ρωσία ακολουθεί η ενταγμένη στην ΕΕ και το NATO, Ουγγαρία, ενώ στην ίδια κατεύθυνση επιθυμεί να κινηθεί και η Τσεχία, προκαλώντας ισχυρές αντιδράσεις στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Πιο διαλλακτική απέναντι στον Βλάντιμιρ Πούτιν εμφανίζεται η Γαλλία του Εμμάνουελ Μακρόν, στάση που προφανώς απέχει πολύ από τη διαμόρφωση άρρηκτων δεσμών.
Πιο στοιχισμένη η Γερμανία επιθυμεί οριοθετημένη σχέση στα ενεργειακά με τη Ρωσία, ξεκάθαρες γραμμές πολιτικά, ενώ επιχειρεί να χαλιναγωγήσει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ τις γεωστρατηγικές εξάρσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Το πολιτικό σκηνικό στη Σερβία
Η νέα πρωθυπουργός της Σερβίας αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τουλάχιστον 150 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στην 250μελή βουλή. Η Μπέρναμπιτς επελέγη από τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υπό την πρωθυπουργία του οποίου διατελούσε υπουργός.
«Η ένταξή μας στην Ε.Ε παραμένει ο βασικός μας προσανατολισμός»,
δήλωσε η Σέρβα πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή της θα εργαστεί για την ενίσχυση των σχέσεών με την Μόσχα.
H Μπέρναμπιτς διόρισε ως υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου τον Νέναντ Πόποβιτς, επιχειρηματία γνωστό για τους ισχυρούς δεσμούς του με την Ρωσία. Παράλληλα, διατήρησε τον υπουργό Οικονομικών Ντούσαν Βούγιοβιτς.
Όπως τόνισε, προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το πρόγραμμα ψηφιοποίησης που θα βελτιστοποιήσει τις υπηρεσίες της κρατικής διοίκησης και θα μειώσει τον χρόνο αναμονής.
«Χρειάζεται να κοιτάξουμε στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά η Μπέρναμπιτς. Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνησή της θα εστιάσει στην προσπάθεια επίτευξης οικονοµικής ανάπτυξης της τάξεως του 3,5% ετησίως και στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών θεμάτων, όπως την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την ανακύκλωση αποβλήτων, αμφότερα βασικά στοιχεία στα σχέδια του βαλκανικού κράτους να ενταχθεί στην Ένωση. «Βασίζομαι στην στήριξη του προέδρου Βούτσιτς», τόνισε η ίδια,που δεν συνδέεται με κανένα κόμμα.