Καλοστημένη διπλωματική προβοκάτσια αποδεικνύεται η υπόθεση της ανάγνωσης του Κορανίου την Παρασκευή στην Αγιά Σοφιά καθώς πέρα από την πρόκληση θρησκευτικών παθών η Άγκυρα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την ελληνική ανίδραση και την εμπλοκή διεθνών οργανισμών στο ζήτημα για να πιέσει για την κατασκευή του Τζαμιού στην Αθήνα. Αν και τα δυο ζητήματα δεν συνδέονται καθώς η Αγιά Σοφιά αποτελί πολιτιστική κληρονομιά και μουσείο και όχι εν ενεργεία τόπο λατρείας η τουρκική διπλωματία επιδιώκει να διαστρεβλώσει τα θέματα και να χρησιμοποιήσει την ένταση που δημιούργησε για να βγει από τη διεθνή απομόνωση.
Γνωρίζοντας απριόρι ότι η Αθήνα δεν θα μπορούσε να μείνει άπραγη απέναντι στην πρόκληση με το Κοράνι καθώς τα media θα επενδύσουν επάνω του, η Άγκυρα προετοίμαζε επί μακρόν το έδαφος θέλοντας να το χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τόσο για διμερή όσο και για ευρύτερα ανοιχτά μέτωπα.
Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επιχειρεί να χαρακτηρίσει την μουσουλμανική μειονότητα τουρκική, ενώ πρόκειται για Έλληνες πολίτες και να οδηγήσει σε κλιμάκωση της διπλωματικής αντιπαράθεσης.
Μετά την προσφυγή της Αθήνας στην Unesco και τα διεθνή φόρα η Άγκυρα απαντά με ανακοίνωση επιχειρώντας να αναδείξει -εκ του μη όντος- ζήτημα θρησκευτικής καταπίεσης Μουσουλμάνων στην Ελλάδα, θέτοντας θέμα για τζαμί στην Αθήνα.
Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όχι μόνο δεν κάνει βήμα πίσω παρά την παρέμβαση και των ΗΠΑ για το θέμα με δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει την Αθήνα ότι δεν σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες. Φτάνει στο σημείο, μάλιστα, να εγκαλέσει την ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν έδωσε συγχαρητήρια στον τουρκικό λαό για το Ραμαζάνι και τη Νύχτα του Καντίρ.
Η Άγκυρα στην προκλητική αυτή ανακοίνωση κατηγορεί την Ελλάδα ότι «καταπιέζει την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, ότι υποβάλει μηνύσεις κατά των εκλεγμένων Μουφτήδων και ότι απέρριψε το αίτημα για προσευχή στο ιστορικό τζαμί της Θεσσαλονίκης». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εγείρει ακόμα και το θέμα της ανέγερσης τζαμιού στην Αθήνα και αμφισβητεί αν η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον όρο διαθρησκειακός διάλογος.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Καταδικάζουμε την δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να απευθύνει ευχές προς τον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου και την «Νύχτα της Δύναμης», επέλεξε να αμαυρώσει την ανάγνωση του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά.
Η κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με το επίπεδο θρησκευτικής ελευθερίας, ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, είναι πολύ καλά γνωστή.
Για να δώσουμε μερικά παραδείγματα: Οι ελληνικές αρχές υποβάλλουν την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα σε αυξανόμενη πίεση, καταθέτουν μηνύσεις εναντίον των εκλεγμένων μουσουλμάνων για το ότι ασκούν τα κανονικά καθήκοντά τους και απέρριψαν φέτος για άλλη μια φορά το αίτημα των Μουσουλμάνων για προσευχή κατά την επερχόμενη Γιορτή του Ραμαζανίου, σε ένα από τα ιστορικά τζαμιά της Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό τζαμί για προσευχή.
Έτσι, μπορεί κανείς να ρωτήσει τι η Ελλάδα, που ακόμα δεν έχει ένα τζαμί εν λειτουργία ούτε στην πρωτεύουσά της, κατανοεί από τον διάλογο στον οποίο αναφέρεται η σχετική δήλωση.
Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες.