Αμερικανική παρέμβαση υπέρ Ελλάδας για την Αγιά Σοφιά

Αμερικανική παρέμβαση υπέρ Ελλάδας για την Αγιά Σοφιά

Θέσει απέναντι στην τουρκική προβοκάτσια στην Αγιά Σοφιά έλαβε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά από νότα που απέστειλε το ελληνικό, ζητώντας από την κυβέρνηση Ερντογάν να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία της.

Διαφήμιση

Αν και επιλέχθηκαν διατυπώσεις που δεν εμπεριέχουν θρησκευτικούς και εθνοτικούς χαρακτηρισμούς η έκδοση ανακοίνωσης αποτελεί ένδειξη του χαμηλού επιπέδου των διμερών σχέσεων Άγκυρας-Ουάσιγκτον.

Όταν ρωτήθηκε ποια είναι η άποψη της Ουάσινγκτον για την πρόθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει το μνημείο σε τέμενος, η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε:

«Η Αγία Σοφία είναι ένας χώρος ιδιαίτερης σημασίας και το κατανοούμε και το σεβόμαστε. Οπότε ζητάμε από την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία της»

.

«Αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, για πολλές θρησκείες. Γι’ αυτό θα ενθαρρύναμε την τουρκική κυβέρνηση να τη διατηρήσει»

, πρόσθεσε.