Φαινομενική και επίπλαστη είναι η πολιτική σταθερότητα στην πΓΔΜ, καθώς ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις από αυτές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος εθνοτικής σύγκρουσης υποβόσκουν και καλλιεργούνται από το NATO και τη Ρωσία, ενώ μερίδιο ευθύνης έχουν τόσο η Βουλγαρία όσο και η Τουρκία. Στο σκηνικό που διαμορφώνεται η Ελλάδα θα έχει καταλυτικό ρόλο και εν πολλοίς θα κρίνει σε ποια σφαίρα επιρροής θα ανήκουν τα Σκόπια την επόμενη ημέρα, ωστόσο το μόνο διασφαλισμένο σενάριο είναι η παραγωγή προβλημάτων και ενδεχομένως εχθρών.
Ο ορισμός και η αποδοχή νικητών και ηττημένων στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων αποδεικνύεται ότι η μια μάχη, ίσως η πρώτη, ενός πολύ μεγαλύτερου πολέμου του οποίου τα κλειδιά της άμεσης λήξης κρατά η Ελλάδα. Η ένταξη στο NATO, η Ευρωπαϊκή προοπτική, οι σχέσεις με τη Ρωσία, ο αλβανικός εθνικισμός, ο σκοπιανός εθνικισμός και ο ρόλος της θρησκείας είναι τα ζητήματα που ανοίγουν και απειλούν τώρα με ανάφλεξη πολύ περισσότερο από ποτέ τόσο την πΓΔΜ όσο και την ευρύτερη περιοχή.
Η προσπάθεια τμηματική επίλυσης του προβλήματος που ονομάζεται Πρώην Γιοκγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας φαίνεται πλέον σαν επιχείρηση διάβασης ενεργού ναρκοπεδίου μέρα μεσημέρι, καθώς όλες οι πλευρές έχουν παγιδεύσει το μονοπάτι χρησιμοποιώντας τον εθνικισμό (αλβανικό και σλαβικό) ως βασικό μοχλό άσκησης επιρροής. όπως αποδείχθηκε από τις εντάσεις η ανάφλεξη των Σκοπίων είναι ίσως το πλέον εύκολο στην υλοποίηση σενάριο.
Αν και στην Ελλάδα η προσοχή επικεντρώνεται στο θέμα της ονομασίας ή μέτονομασίας της πΓΔΜ στην πραγματικότητα αυτό αποτελεί τη θρυαλλίδα που μπορεί να πυροδοτήσει όμως αλυσιδωτή αντίδραση και να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μην υποτιμηθεί ο ρόλος της Τουρκίας τόσο στην πΓΔΜ όσο και στην Αλβανία, όπου αναλαμβάνει προωθημένες θέσεις επενδύοντας στο θρησκευτικό στοιχείο. Δεδομένου ότι η Άγκυρα έχει περιέλθει σε ευρωπαϊκή δυσμένεια και ακουμπάει στη Μόσχα. Σε αυτό το πλαίσιο η χρήση της όποιας επιρροής διαθέτει της στην περιοχή προσπαθώντας να παίξει απλά ένα ακόμη χαρτί μπορεί να προκαλέσει αναδιάταξη των ισορροπιών στο εσωτερικό.
Ενώ το NATO επιχειρεί να βρει “παράκαμψη” για την άμεση είσοδο της πΓΔΜ και η Ελλάδα ανθίσταται ζητώντας πλήρης λύση του ζητήματος της ονομασίας πριν την είσοδο, ο Βλάντιμιρ Πούτιν επενδύει στον απερχόμενο υπερεθνικιστή Νίκολα Γκρουέφσκι και τον ομοϊδεάτη του πρόεδρο της χώρας Γκέοργκι Ιβάνοφ. Ο Ρώσος πρόεδρος αφού χρησιμοποίησε την Ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας ως Δούρειο Ίππο για την επίσκεψη Ιβάνοφ στη Μόσχα ενώ τα Σκόπια προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν το διεθνές στίγμα τους, πολιτογράφησε σκοπιανούς-Μακεδόνες τους Κύριλλο και Μεθόδιο με δημόσιες δηλώσεις του κατά την υποδοχή του Ιβάνοφ στο Κρεμλίνο.
Η κίνηση του Πούτιν είναι πιο επικίνδυνη απ όσο εθνικοπατριωτικά φαίνεται, καθώς στόχος δεν είναι η παραχάραξη της ιστορίας αλλά η πριμοδότηση του Σκοπιανού εθνικισμού, του στρατοπέδου του Νίκολα Γκρουέφσκι. Από τις δηλώσεις Πούτιν, μάλιστα, περισσότερο ενοχλημένος είναι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ και ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, με τους οποίους συναντήθηκε ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Οι Βούλγαροι από την πλευρά τους προσδοκούν ανταλλάγματα σε άλλο επίπεδο από την πΓΔΜ, τα οποία επί τις αρχής φαίνεται να πήραν καθώς δήλωσαν ότι στηρίζουν την Ευρω-ατλαντική πορεία της χώρας, όπως άλλωστε και η Ελλάδα. Ήδη ο σκπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε βέβαιος ότι Σκόπια και Σόφια θα υπογράψουν συμφωνία καλής γειτονίας στις αρχές Αυγούστου και θα γιορτάσουν από κοινού, στις 2 Αυγούστου, την εξέγερση του 1903 στο Ίλιντεν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Αντίστοιχες απαιτήσεις έχει και η Ελλάδα από την πΓΔΜ προκειμένου να άρει τα εμπόδια στην Ευρωατλαντική πορεία της πΓΔΜ, ωστόσο κάθε κίνηση της κυβέρνησης Ζάεφ προς τις ελληνικές θέσεις θα δίνει χώρο και αφορμή για εθνικιστικά ξεσπάσματα του VMRP-DPN του Νίκολα Γκρουέφσκι που πριμοδοτούνται από τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Αν και το NATO αποτελεί τη λύση για τη σταθεροποίηση της πΓΔΜ, ο δρόμος για την ένταξή τους σε αυτό καθώς και για την προσέγγιση με την Ευρώπη είναι παγιδευμένος και κάθε έκρηξη θα έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα, όπως και τη Βουλγαρία, το Κόσοβο και την Αλβανία.
Όπως συνέβη με το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο και την Αλβανία η ένταξη στο NATO από μόνη της δεν προσφέρει παρά μια ακριβοπληρωμένη θέση σε ένα κλειστό κλαμπ με πρόβλημα ταυτότητας. Η ουσιαστική λύση για τη σταθεροποίηση όχι μόνο της πΓΔΜ αλλά συνολικά των ανατολικών Βαλκανίων είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, όνειρο που σκότωσε όμως ο Ζαν κλωντ Γιούνκερ με την ανάληψη των καθηκόντων του και το οποίο προσπαθεί να πουλήσει τώρα ξανά το Βερολίνο, χωρίς όμως να είναι έτοιμο να λάβει την απόφαση της αναβίωσής του.
όπως συνέβη στην Αλβανία, το Κόσοβο και την Κροατία η πολιτική σταθερότητα αποδείχθηκε επίπλαστη και βραχύβια χωρίς την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, ενώ οι πολιτικές ανατροπές μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που φαινομενικά λύνει η είσοδος στο NATO.
Ως “Μακεδονία” δέχεται την πΓΔΜ η Βουλγαρία
Υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι τάσσεται η Βουλγαρία, όπως προέκυψε κατά την επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια και τη συνάντηση που είχε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.
Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Μπ. Μπορίσοφ υπογράμμισε ότι η Σόφια τάσσεται υπέρ της σταθεροποίησης της FYROM και της ένταξης της χώρας πρώτα στο ΝΑΤΟ και μετά στην Ε.Ε.
«Ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ εξαρτάται πρώτα από την επίλυση των υπαρχόντων εσωτερικών προβλημάτων από τους πολιτικούς της “Μακεδονίας” επειδή αποσταθεροποίηση της “Μακεδονίας” θα σήμαινε αποσταθεροποίηση των συνόρων μας. Γι’ αυτό είμαστε υπέρ μίας σταθερής “Μακεδονίας” και της προσχώρησής της πρώτα στο ΝΑΤΟ και μετά και στην Ε.Ε.»
«Με τη Βουλγαρία θα τιμήσουμε μαζί την Εξέγερση του Ίλιντεν στα Σκόπια, θα δώσουμε σε μία οδό το όνομα του Βούλγαρου πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Ζέλιου Ζέλεφ, ενώ στη Σόφια μία οδός θα ονομαστεί Μπόρις Τραϊκόφσκι (σ.σ. πρόεδρος της ΠΓΔΜ που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα). Η ιστορία δεν μπορεί παρά να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει.
Η “Μακεδονία” κλείνει σήμερα ένα κεφάλαιο ιστορικού εθνικισμού και μίσους και ανοίγει νέο, του ευρωπαϊκού μέλλοντός της», προσέθεσε και κατέληξε: «Η “Μακεδονία” έχει ευρωπαϊκό μέλλον, έχει φίλους που θέλουν να τη βοηθήσουν»
Ο κ. Ζάεφ κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του τσάρου Σαμουήλ και για το βράδυ έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον κ. Ράντεφ και τον πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ.
Σημειώνεται ότι υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είχε ταχθεί η Τουρκία, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Σκόπια την Κυριακή 18 Ιουνίου.
Παράλληλο κράτος στήνει στα Σκόπια η Μόσχα
Σύμφωνα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας στα Σκόπια, η Μόσχα επιχειρεί να οικοδομήσει κράτος εν κράτει στα Σκόπια προσεγγίζοντας αξιωματούχους σε όλα τα επίπεδα μέσα από τις δομές του VMRO και με τις ευλογίες του προέδρου της χώρας.
Από τα έγγραφα προκύπτουν ρωσικές κατασκοπευτικές προσπάθειες να εμποδίσουν την ένταξη της χώρας, αλλά και άλλων βαλκανικών κρατών, στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για αναφορές της υπηρεσίας αντικατασκοπείας της ΠΓΔΜ, που έφερε στο φως η ΜΚΟ «Εργο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς», στις οποίες καταγράφονται λεπτομέρειες γύρω από τη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια. Μεταξύ άλλων, δόθηκε στη δημοσιότητα αναφορά του επικεφαλής της διεύθυνσης ασφάλειας και αντικατασκοπείας της ΠΓΔΜ, Βλαντιμίρ Ατανάσοφσκι, ότι η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια ασκεί ισχυρή και ανατρεπτική προπαγάνδα με στόχο την απομάκρυνση της χώρας από τη Δύση.
Σύμφωνα με τον Ατανάσοφσκι, οι ρωσικές ενέργειες ξεκίνησαν το 2008, όταν η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μπλοκαρίστηκε εξαιτίας των αντιρρήσεων που είχε προβάλει στη σύνοδο του Βουκουρεστίου η Ελλάδα, λόγω της διαφωνίας σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων. Οπως προκύπτει από τις αναφορές, κάποιες εκ των οποίων δημοσιεύθηκαν στον βρετανικό «Γκάρντιαν», ο στόχος της στρατηγικής της Ρωσίας, εκτός από την αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ, είναι και ενεργειακός, καθώς αποτελεί προτεραιότητα της Μόσχας ο έλεγχος των πηγών ενέργειας της περιοχής μέσα από τη συμμαχία με τις βαλκανικές χώρες, συμμαχία που στην πραγματικότητα θα είναι σχέση απόλυτης εξάρτησης. Οι ρωσικές δραστηριότητες στα Σκόπια κατευθύνονταν από τη ρωσική πρεσβεία τόσο μέσω πρακτόρων όσο και εκπροσώπων τοπικών ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Στα διαβαθμισμένα έγγραφα αναφέρεται ότι πράκτορες της Ρωσίας πέτυχαν να στρατολογήσουν τόσο ενεργά όσο και πρώην μέλη του στρατού και του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με στόχο τη δημιουργία μιας «μεγάλης ομάδας ατόμων με στρατιωτική εκπαίδευση», οι οποίοι στην «κατάλληλη πολιτικά στιγμή θα εξυπηρετήσουν τα ρωσικά συμφέροντα στη χώρα».
Κύριλλος και ο Μεθόδιος στήνουν ξανά εντάσεις στα Βαλκάνια
Στα τέλη Μαΐου στη Μόσχα, η ορθόδοξη εκκλησία, υπό τον πατριάρχη Κύριλλο, βράβευσε τον Σκοπιανό πρόεδρο Γκεόργκι Ιβάνοφ, για τη συνεισφορά του στην ενότητα των ορθοδόξων λαών. Η τελετή όμως ήταν προπέτασμα καπνού για να συναντηθεί ο Ιβάνοφ με τον Πούτιν.
Καλωσορίζοντας στο Κρεμλίνο τον Ιβάνοφ, ο Πούτιν τον ευχαρίστησε μεταξύ άλλων και για το ότι η κυριλλική γραφή ήρθε στη Ρωσία από τη “μακεδονική” γη». Η αναφορά αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στην Αθήνα με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο να υποβάλλει ερώτηση στον Νίκο Κοτζιά και τη Βουλγαρία να αντιδρά σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, λίγο πριν συνάψει τη δική της συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων.
Το γεγονός όμως παραμένει, ο ηγέτης του μεγαλύτερου και ισχυρότερου σλαβικού έθνους, ο πολύς Βλαντιμίρ Πούτιν, πίστωσε τους πατέρες της κυριλλικής γραφής και δασκάλους του εκχριστιανισμού των Σλάβων στα Σκόπια, «υποκλινόμενος» στον πρόεδρο Ιβάνοφ που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για τον προσανατολισμό της χώρας.