Την υπογραφή συμφωνίας αγοράς 36 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-15 ανακοίνωσαν οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και του Κατάρ ενώ το μικρό αραβικό εμιράτο αναζητά συμμάχους όντας απομονωμένο από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της στην αραβική χερσόνησο.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι κκ Καλίντ Αλ-Ατιγιάχ και Τζιμ Μάτις το οικονομικό αντικείμενο της συμφωνίας υπολογίζεται στα 12 δισ. δολάρια, ενώ σε ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η πώληση αεροσκαφών με τεχνολογίες αιχμής αναβαθμίζουν τη διμερή αμυντική συνεργασία.
Το υπουργείο Άμυνας του Κατάρ ανέφερε ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει 60,000 θέσεις εργασίας σε 42 αμερικανικές πολιτείες, ενώ παράλληλα θα περιορίσει το βάρος που επωμίζονται οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Υπ αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαίες οι προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ο οποιος προσπαθεί να σβήσει τις φωτιές που άναψε η προσέγγιση Τραμπ στη Σαουδική Αραβία και οι πιέσεις για αμυντικά συμβόλαια και ενίσχυση του μετώπου κατά της τρομοκρατίας.
[graphiq id=”5woWcSXIot” title=”Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Κατάρ” width=”700″ height=”490″ url=”https://sw.graphiq.com/w/5woWcSXIot” frozen=”true”]
Ωστόσο η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη καθώς η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να εξηγήσει στο Κογκρέσο πως και υπό ποιές προϋποθέσεις συμφώνησε την πώληση προηγμένου αμυντικού υλικού σε μια χώρα που αντιμετωπίζει κυρώσεις από συμμάχους των ΗΠΑ για προώθηση της τρομοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κατάρ είναι το περιφερειακό αρχηγείο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (USCENTCOM), μια προηγμένη αμερικανική αεροπορική βάση, η οποία χρησιμοποιείται για πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους και ως βάση για τα αμερικανικά στρατηγική βομβαρδιστικά Β-52.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, η υπόθεση έχει αντίστροφη δυναμική αν καθώς το Κατάρ χρησιμοποιεί τις ΗΠΑ ως μοχλό πίεσης προς τη Σαουδική Αραβία, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει εξ αρχής παραδεχθεί μέσω twitter ότι ο ίδιος πίεσε τη Σαουδική Αραβία και τους άλλους ηγέτες της περιοχής να πάρουν μέτρα και αυτοί έδειξαν το Κατάρ.
Για την ώρα η κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί σύγχυση με τις κινήσεις στη Μέση Ανατολή, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονικά και στρατηγικά περίοδο καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις επελαύνουν προς τη Ράκκα και οι τζιχαντιστές αναζητούν καταφύγιο σε άλλες χώρες καθώς και νέα χρηματοδότηση.
[graphiq id=”k0s5ZMKZhFX” title=”Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι του Κατάρ” width=”700″ height=”613″ url=”https://sw.graphiq.com/w/k0s5ZMKZhFX” frozen=”true”]