Σαφείς αποστάσεις από τη συζήτηση για προσωρινή-μεταβατική μετονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ώστε να επιτύχει ταχεία ένταξη στο NATO έλαβε με δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, ερωτηθείς σχετικά με το Σκοπιανό αποστασιοποιήθηκε από το κλίμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει τη διαπραγματευτική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης υπό το φως της αλλαγής φρουράς στην κυβέρνηση των Σκοπίων και ενώ το NATO πιέζει ασφυκτικά για την ξεκάθαρη οριοθέτηση της περιοχής των Βαλκανίων απέναντι στη Ρωσία.
«Είμαστε ανοιχτοί να υποστηρίξουμε ένταξη πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, αφού όμως επιλυθεί το ονοματολογικό»,
τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Θα κάνω κάθε προσπάθεια για ορθό συμβιβασμό στο ονοματολογικό και για να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση μας. Η Ελλάδα επιθυμεί όλα τα Δυτικά Βαλκάνια να γίνουν μέρος του ευρωατλαντικού συστήματος»,
επισήμανε ο Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Επιχειρώντας να αποσαφηνίζει τις ελληνικές θέσεις και να αποφύγει νατοϊκές και ευρωπαϊκές πιέσεις ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε:
Εμείς θέλουμε, όσον αφορά την ΠΓΔΜ, να γίνει μέλος, εφ’ όσον εκείνη το επιθυμεί βέβαια, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και όπως έχω πει εξαρχής, αυτό που μπορεί να γίνει πολύ απλά, με το να βρούμε μια συμβιβαστική λύση στο ονοματολογικό και αμέσως μετά να πάμε στον ΟΗΕ να υπογράψουμε τη νέα μας συμφωνία, να πάμε στις Βρυξέλλες και να το ανακοινώσουμε στους Διεθνείς Οργανισμούς που βρίσκονται εκεί.
Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Κοτζιάς, εξέφρασε η ικανοποίησή “που η γειτονική χώρα βρήκε το δρόμο της σταθερότητας”, θέλοντας να διαχωρίσει τη νέα κυβέρνηση Ζάεφ από την προηγούμενη του Νίκολα Γκρουέφσκι.
«Είμαστε σε πορεία υλοποίησης ΜΟΕ και ανάπτυξης καινούριων, που θα συμβάλλουν σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αλληλοκατανόηση», ανέφερε, ενώ ενημέρωσε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση από τον ομόλογό του για επίσκεψη στα Σκόπια.
Από την πλευρά του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε: «Θα δουλέψουμε για να γίνουμε ένας καλύτερος γείτονας. Δεν έχουμε αλυτρωτικές διαθέσεις» ενώ συμπλήρωσε: «Έχω μελετήσει πολύ καλά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θέλω να τα συνεχίσουμε».