Τουρκία: Η οικονομία πέφτει στην τρύπα του ελλείμματος στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών και εμπορίου

Τουρκία: Η οικονομία πέφτει στην τρύπα του ελλείμματος στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών και εμπορίου

Αν και η τουρκική οικονομία εμφάνισε σημαντικά ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τον προσδοκώμενο στο πρώτο τρίμηνο του έτους, τα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το εμπορικό ισοζύγιο σκιαγραφούν μια διαφορετική… ζοφερή εικόνα.

Διαφήμιση

Σημαντική διεύρυνση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας καταγράφηκε τον Απρίλιο με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 3,6 δισ. δολάρια τον Απρίλιο του 2017, σε σύγκριση με 3,073 δισ.

Διαβάστε  Η ΕΕ ζητά μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς του Τραμπ

Το έλλειμμα των αγαθών αυξήθηκε κατά 563 εκατομμύρια δολάρια στα 3.533 δισ. δολάρια ενώ το πλεόνασμα των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 346 εκατομμύρια δολάρια στα 1.112 δισ. δολάρια.

Το δευτερογενές εισόδημα μετατοπίστηκε σε έλλειμμα 2 εκατ. Δολαρίων, σε σύγκριση με το πλεόνασμα των 312 εκατ. Δολαρίων. Αντίθετα, το έλλειμμα πρωτογενούς εισοδήματος μειώθηκε κατά 11 εκατομμύρια δολάρια σε 1.192 εκατομμύρια δολάρια.

Λαμβάνοντας υπόψη τους τέσσερις μήνες του έτους, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας αυξήθηκε σε 11,596 δισ,. δολάρια από 10.959 δισ. το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε  Κοινό μέτωπο ΕΕ, Κίνας και Καναδά, κατά των κυρώσεων Τραμπ

Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας αυξήθηκε σε 4,95 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο του 2017, σε σύγκριση με χάσμα 4,2 δισ. το προηγούμενο έτος.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,4% στα 12,8 δισ. κυρίως λόγω της εξόρυξης και λατομείων, και της μεταποίησης. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,9% στα 17,8 δισ.

Στο πρώτο τετράμηνο του έτους το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 7,1% στα 17,5 δισ. δολάρια.

Διαβάστε  Η Τουρκία "υπακούει" τη Γερμανία: Αποφυλακίστηκε ο Ντενίζ Γιουζέλ

Διαφήμιση