Πρώτος γύρος βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αναμένεται επικράτηση Μακρόν

Πρώτος γύρος βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αναμένεται επικράτηση Μακρόν

Το ερώτημα αν θα μπορέσει να κυβερνήσει ο Εμμάνουελ Μακρόν αυτόνομα ή αν θα παγιδευτεί σε ένα σύνθετο πολιτικό παζλ που θα τον αναγκάζει να αναζητά ad hoc συμμάχους και πολιτικές συναινέσεις θα λάβει απάντηση την επόμενη εβδομάδα στη Γαλλία, καθώς σήμερα διεξάγεται ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών και το επόμενο Σάββατο ο δεύτερος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεν επικράτηση του κόμματος του Μακρόν, η αξιοπιστία όμως των δημοσκόπων έχει δεχθεί καίρια πλήγματα τον τελευταίο καιρό.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της IFOP, το κεντρώο κόμμα του Γάλλου προέδρου «La Republique en marche!» φέρεται να συγκεντρώνει 350-380 έδρες από τις 577 του γαλλικού κοινοβουλίου. Οι εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους, σήμερα 11 και στις 18 Ιουνίου.

Διαβάστε  Προσφυγικό: Επιπλέον 3 δισ. ενέκρινε η ΕΕ για την Τουρκία

Στις αρχές της εβδομάδας, δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos Sopra Steria εμφάνιζε το κόμμα του Μακρόν με 385-415 έδρες και σαρωτική νίκη. Μια τέτοια πλειοψηφία θα έδινε στην κυβέρνηση Μακρόν ισχυρή εντολή για να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αρχής γενομένης με τη φιλική προς τις επιχειρήσεις μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα της Γαλλίας, ένα κατά παράδοση ακανθώδες ζήτημα στις σχέσεις με τα εργατικά συνδικάτα.

Διαβάστε  Απορρίπτει η Τουρκία το Ευρωπαϊκό ανακοινωθέν, αλλά κατεβάζει τους τόνους

Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά καθώς οι εκλογές πραγματοποιούνται στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο και της επέλασης των συμμαχικών δυνάμεων προς την ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, τη Ράκκα.

Οι βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για το σοσιαλιστικό κόμμα του Φρανσουά Ολάντ το οποίο καταποντίστηκε στις προεδρικές και αναμένεται να εκλέξει μεταξύ 15 και 30 βουλευτές στο Κοινοβούλιο.

Διαβάστε  Αρνείται ο Τσαβούσογλου τη χρήση χημικών κατά αμάχων στη Συρία

Η αποτυχία της γαλλικής αριστεράς να διαμορφώσει ενιαία πλατφόρμα αναμένεται να οδηγήσει περισσότερους νέους πιο κοντά στον Μακρόν.

Διαφήμιση