Πλήρη ανατροπή σκηνικού συνιστά η παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στην κρίση στην Αραβική χερσόνησο καθώς ζητά χαλάρωση των κυρώσεων εις βάρος του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, υποστηρίζοντας ότι έχει ανθρωπιστικές συνέπειες.
Της παρέμβασης του Ρεξ Τίλερσον προηγήθηκε επικοινωνία και διεξοδική συζήτηση του θέματος μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και το Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι, νωρίτερα την Παρασκευή, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον εμίρη του Κατάρ μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τις τέσσερις γειτονικές χώρες. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της υπέρβασης της κρίσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση τους στην περιοχή στο Κατάρ, τη λειτουργία της οποίας συνεχίζουν και αυτή την περίοδο εκεί σταθμεύουν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52.
Η κατάσταση περιπλέκεται όμως ακόμη περισσότερο καθώς ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναλάβει την ευθύνη για τις κυρώσεις σε βάρος του Κατάρ, γράφοντας ότι όταν ζήτησε από τους ηγέτες των αραβικών χωρών να μην χρηματοδοτούν τους τρομοκράτες αυτοί του έδειξαν το Κατάρ.
Την Ουάσιγκτον όμως δείχνουν ως υπεύθυνη για την ανάφλεξη στην περιοχή τόσο η Ρωσία όσο και η Γερμανία, σε μια σπάνια συμφωνία, όπως και το Ιράν.
Συνεπώς οι εκκλήσεις Τίλερσον για χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος του Κατάρ αποτελούν είτε θέατρο του παραλόγου, είτε μήνυμα άρσης της απομόνωσης μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έφεραν τα απαραίτητα αποτελέσματα.