Ο Ερντογάν βάζει πόδι (και στρατό) στο Κατάρ

Ο Ερντογάν βάζει πόδι (και στρατό) στο Κατάρ

Την κρίση που έχει ξεσπάσει στην αραβική χερσόνησο σπεύδει να εκμεταλλευτεί ο Ταγίπ Ερντογάν υλοποιώντας με διαδικασίες fast track την ψήφιση και εφαρμογή νόμου που επιτρέπει την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ.

Διαφήμιση

Με τον τρόπο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να επανακτήσει θέση στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή και να παίξει το εθνικιστικό χαρτί στο εσωτερικό όπου το προφίλ του έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα, ιδιαίτερα από την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Κούρδους αντάρτες στο πλαίσιο της επιχείρησης για την ανακτάληψη της Ράκκα.

Διαβάστε  Κουβέλης κατά Ερντογάν: Η τουρκική Δικαιοσύνη χειραγωγείται

Για την ώρα βάση μεγάλης δυναμικότητας διαθέτουν στο Κατάρ οι ΗΠΑ, ενώ εκεί σταθμεύουν τώρα και στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε τον σχετικό νόμο για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ, σηματοδοτώντας την πρακτική υποστήριξη της Άγκυρας προς το εμιράτο, το οποίο έχει απομονωθεί από τον Αραβικό Κόσμο υπό το βάρος καταγγελιών υποστήριξης της τρομοκρατίας.

Διαβάστε  Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την επόμενη μέρα στη Συρία με Ιράν και Τουρκία

Ο νόμος ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την Τετάρτη, ενώ εγκρίθηκε άμεσα από το προεδρικό γραφείο αργά το βράδυ της Πέμπτης κι έχει ήδη δημοσιευτεί την Παρασκευή στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, ολοκληρώνοντας τη νομοθετική διαδικασία για την έγκρισή του.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έχουν διακόψει τις οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, καθώς το κατηγορούν ότι υποστηρίζει ισλαμιστές τρομοκράτες και παίζει ρόλο «δούρειου ίππου» του Ιράν στον Κόλπο.

Διαβάστε  Συρία: Δείχνουν Ισραήλ για νέο βομβαρδισμό βάσεων του Άσαντ

Το Κατάρ, από την πλευρά του, απορρίπτει τους ισχυρισμούς, τους οποίους χαρακτηρίζει αβάσιμους.

Διαφήμιση