Ελλάδα: Κάμψη πληθωρισμού λόγω τροφίμων

Ελλάδα: Κάμψη πληθωρισμού λόγω τροφίμων

Επιβράδυνση στο 1,2% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάιο, έναντι 1,6%, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό αύξηξης από τον Ιανουάριο, καθώς υποχώρησαν οριακά οι τιμές των τροφίμων που είχαν ενισχυθεί σημαντικά τον προηγούμενο μήνα.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά υποχώρησε κατά 0,1%, ενώ είχε ενισχυθεί κατά 1,9% τον Απρίλιο. Παράλληλα σημαντικές μειώσεις καταγράφονται στις τιμές των ενδυμάτων και υποδημάτων (-2,5% από -0,2%, την Υγεία (-2,9% από -2,8%).

Διαβάστε  Γεωπολιτικό το κλειδί της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο λένε WSJ-Eurasia Group

Τον ρόλο των τιμών τροφίμων και καυσίμων στον πληθωρισμό επισήμανε στην ομιλία του ο Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι ο δομικός πληθωρισμός πληθωρισμός σε ολόκληρη την Ευρωζώνη παραμένει αδύναμος.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός ήταν σταθερός για τις μεταφορές (6,8%) και τη στέγαση (3,3%), αλλά αυξήθηκε για ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια (2,1% από 1,9%). Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,9%.

Διαβάστε  Ελεύθερος υπό... προστασία και ο δεύτερος από τους 8 Τούρκους

Ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο 8,58% από το 1960 έως το 2017, φθάνοντας σε υψηλό 33,70% τον Ιανουάριο του 1974 και ιστορικό χαμηλό -2,90% το Νοέμβριο του 2013.

Διαφήμιση