“Δεύτερη καλύτερη λύση” χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την πρόταση συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα με συμφωνία επί της αρχής και ρήτρα χρηματοδότησης μετά τον προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει την πόρτα για συμφωνία επί της πρότασης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την οποία η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε στο προηγούμενο Eurogroup και την οποία επαναφέρει ο Τόμας Βίζερ στο EuroWorking Group και θα την καταθέσει εκ νέου ο πρόεδρος του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
Σε αυτό το πλαίσιο εδράζονται και οι εκτιμήσεις του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, που δίνει 95% πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup, εκτιμώντας ότι έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι, από το Eurogroup της 22ας Μαΐου και έπειτα, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί, ωστόσο «δεν είμαστε ακόμα εκεί» -δηλαδή, δεν είμαστε ακόμα κοντά σε συμφωνία. Ο κ. Ράις επισήμανε ότι αν και η Ελλάδα έχει ψηφίσει τα μέτρα, οι πιστωτές δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στην ελάφρυνση χρέους και την χρηματοδότηση.
Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου ο Τζέρι Ράις σχολιάζοντας την πρόταση Σόιμπλε για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση, η οποία δείχνει πως θα είναι και η επικρατέστερη λύση για την επίτευξη συμφωνίας στις 15 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν την απέκλεισε, λέγοντας ότι έχει γίνει στο παρελθόν, στη δεκαετία του 1980. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν είναι η πρώτη επιλογή.
Με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ καθιστά σαφές ότι μπορεί να κάνει την παράκαμψη αλλά αυτή δεν θα πείσει ούτε τις αγορές, ούτε την ΕΚΤ και συνεπώς καθίσταται δώρον, άδωρον.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ κύριος στόχος παραμένει μια συμφωνία-«πακέτο», που θα περιλαμβάνει τόσο τις μεταρρυθμίσεις όσο και την ελάφρυνση του χρέους.
Ο κ. Ράις είπε ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από πλευράς του Ταμείου στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει για μία πλήρη συμφωνία. Αντίθετα, υπογράμμισε, το Ταμείο θα επιμείνει ιδιαίτερα στο ζήτημα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, αλλά και του καθορισμού των μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, αν και ανέφερε ότι αυτά δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα από την αρχή.
«Ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα» υπογράμμισε ο κ. Ράις, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να εργάζεται στην κατεύθυνση της καλύτερης δυνατής λύσης -που, για το Ταμείο, είναι μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τόσο τις μεταρρυθμίσεις όσο και την ελάφρυνση χρέους.