Με διαρκείς ασκήσεις ετοιμότητας, επίδειξης δύναμης και μετακινήσεις στρατευμάτων συνεχίζεται η αντιπαράθεση NATO-Ρωσίας στη Βαλτική, αποδεικνύοντας πως τα σημεία ανάφλεξης δεν περιορίζονται στη Μέση Ανατολή και την Αφρική αλλά ακουμπούν τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και τα Βαλκάνια.
Η ένταση στις χώρες της Βαλτικής δεν είναι απομονωμένη από το υπόλοιπο σκηνικό που επιχειρείται αναδιαμόρφωση σφαιρών επιρροής τόσο από το NATO όσο και από τη Ρωσία, αντιθέτως οι εξελίξεις στη Βαλτική είναι ενδεικτικές της έντασης της αντιπαράθεσης και των κινδύνων που αυτή γεννά.
Με την άσκηση BALTOPS να βρίσκεται σε εξέλιξη από το NATO, με τη συμμετοχή 4,000 Αμερικανών στρατιωτών, χιλιάδων ακόμη από τις εγγύς χώρες και 1,000 Γερμανών καθώς και του ναυτικού και της αεροπορίας, η Συμμαχία στέλνει σαφές μήνυμα στη Μόσχα, κυρίως όμως επιχειρεί να αποδείξει ότι μπορεί να καλύψει τις χώρες της Βαλτικής απέναντι σε μια ρωσική εισβολή, τύπου Ουκρανίας.
Ο εκπρόσωπος της άσκησης, αντιπλοίαρχος Γιάτσεκ Κβιατκόφσκι, είπε ότι ένας από τους στόχους της BALTOPS είναι «ο εντοπισμός και η βύθιση υποβρυχίων, ναρκών, η χρήση αεροπορικών μέσων και η αξιοποίηση αποβατικών μέσων». Στην άσκηση συμμετέχουν στρατεύματα από το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Σουηδία και άλλες χώρες.
Αντίστοιχη άσκηση πραγματοποίησε και η Ρωσία λίγο νωρίτερα, ενώ η Μόσχα έχει εγκαταστήσει σύστημα πυραύλων S400 και Iskander περιμετρικά της Βαλτικής απαντώντας με το δικό της τρόπο στην πρόκληση του NATO, το οποίο ανέπτυξε συνολικά 8,000 στρατιώτες στην περιοχή το 2017.
[graphiq id=”1yMh9rrIoS1″ title=”Ρωσία: Εξέλιξη προσωπικού ενόπλων δυνάμεων” width=”700″ height=”474″ url=”https://sw.graphiq.com/w/1yMh9rrIoS1″ frozen=”true”]
Τα κράτη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ εκφράζουν την ανησυχία τους για την έντονη δραστηριότητα της ρωσικής αεροπορίας πάνω από τη Βαλτική, ενώ οι ασκήσεις αυτές αποτελούν προσπάθεια της Συμμαχίας να καθησυχάσει τα κράτη αυτά αποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διατήρηση της ασφάλειάς τους.
Τις διμερείς εντάσεις όμως εντείνει η εισδοχή του Μαυροβουνίου στη Συμμαχία, το οποίο μέχρι πρόσφατα ήταν μέρος της Σερβίας αλλά αποσχίσθηκε και αποφάσισε να ακολουθήσει ευρω-νατοϊκή πορεία. Ωστόσο η ένταξη του Μαυροβουνίου στο NATO έχει προκαλέσει εσωτερικό διχασμό στη μικρή πληθυσμιακά αλλά με μεγάλη γεωστρατηγικά σημασία χώρα.
Τη δυσαρέσκειά της για την πρωτοβουλία αυτή της Ποντγκόριτσα εξέφρασε σε χθεσινό του ανακοινωθέν το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Το Μαυροβούνιο και η επιθετική τακτική, την οποία επέλεξαν οι κυβερνώντες του, δίνουν στη ρωσική πλευρά το δικαίωμα υιοθέτησης αντιποίνων. Στην πολιτική, όπως και στη φυσική, για κάθε δράση υπάρχει αντίδραση», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι αντιδράσεις όμως δεν περιορίζονται στις ανακοινώσεις, καθώς η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα για απόπειρα πολιτικής δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος αφού σώθηκε μετά από λίγο καιρό παραιτήθηκε από τη θέση του.
[graphiq id=”6I9Ksxw4bxX” title=”NATO: Τα μέλη, ο σκοπός και οι δαπάνες” width=”700″ height=”620″ url=”https://sw.graphiq.com/w/6I9Ksxw4bxX” frozen=”true”]