Με ανάφλεξη απειλείται πλέον η Μέση Ανατολή μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση στην Τεχεράνη που σημειώθηκε στη Βουλή και στο μαυσωλείο του Χομεϊνί. Η διπλή τρομοκρατική επίθεση στην Τεχεράνη αναμένεται να αποτελέσει το «Πέρλ Χάρμπορ» του Ιράν και να οδηγήσει στην ενεργό εμπλοκή του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ιδιαίτερα του Ισλαμικού Κράτους και των σουνιτών, ενώ παράλληλα θα αποδειχθεί καταλυτική για τη σταθεροποίηση της Συρίας και τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ο Επαναστατικός Στρατός του Ιράν στοχοποιεί τη Σαουδική Αραβία ως υποστηρικτή του Ισλαμικού Κράτους που ανέλαβε την ευθύνη για ΄τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του Χομεϊνί στην Τεχεράνη, τοποθέτηση που φαίνεται να προλειαίνει το έδαφος για τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση του Ιράν.
Η CIA είχε από πέρυσι προειδοποιήσει για σχεδιαζόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα σε βάρος του Ιράν από τον ISIS λόγω της εμπλοκής επίλεκτων τμημάτων της επαναστατικής φρουράς σε μάχες στη Συρία στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ.
Η εμπλοκή του Ιράν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας πλέον θεωρείται βέβαιη, ωστόσο μένει να προσδιοριστεί ο τρόπος και η έκτασή της. Αρχικά αναμένεται να διευρύνει τη συνεργασία με τη Ρωσία παραχωρώντας βάσεις για βομβαρδισμούς και αφετέρου συμμετέχοντας με χερσαίες δυνάμεις σε αρκετά μέτωπα.
Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα σταθεροποιεί τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ενισχύει τον ρόλο της Ρωσίας και του Βλάντιμιρ Πούτιν και περιορίζει τη δυτική συμμετοχή.
Ο χρονισμός όμως σειράς εξελίξεων σε ολόκληρο τον κόσμο τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο σκιαγραφούν μια ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα. Μπορεί να μην υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη διασύνδεση όλων των γεγονότων, ωστόσο το μοτίβο σχηματίζεται:
- Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων-πογκρόμ κατά χριστιανών στην Αίγυπτο από το Ισλαμικό Κράτος
- Επίθεση με Ransomware σε ολόκληρο τον κόσμο
- Τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ
- Απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι
- Διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο
- Μικρής κλίμακας τρομοκρατική επίθεση στην Παναγία των Παρισίων
- Αποκλεισμός του Κατάρ από τις αραβικές χώρες λόγω τρομοκρατίας
- Τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία
- Διπλή Τρομοκρατική επίθεση στο Ιράν
Τα γεγονότα αυτά συμπίπτουν χρονικά με την προετοιμασία και την έναρξη της επέλασης των συμμαχικών δυνάμεων προς την de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, τη Ράκκα καθώς και με το τελευταίο στάδιο της εκδίωξης των τρομοκρατών του ISIS από τη Μοσούλη.
Η στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους έχει διαφοροποιηθεί αισθητά καθώς χάνει εδάφη τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία και αναζητά πλέον νέες πηγές εσόδων και συνεργασίες. Για το λόγο αυτό:
- Αρχικά συγκρούστηκε με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και εν συνεχεία προσπάθησε βρει σημεία επαφής για τη διακίνηση ναρκωτικών
- Στη συνέχεια ξεκίνησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αίγυπτο θέλοντας να εκτοπίσει τους χριστιανούς και να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση Σίσι, με απώτερο σκοπό να εγκαταστήσει υψηλόβαθμα στελέχη από τη Συρία και το Ιράκ στην περιοχή.
- Εντείνει την παρουσία του στη Βόρεια Αφρική και τη δραστηριοποίησή του στη διακίνηση μεταναστών και το trafficling
- Παράλληλα επιμένει και στην κλασική συνταγή των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Δύση θέλοντας να μεταφέρει πίεση, να ενισχύσει τη φήμη του και να ενισχύσει το ηθικό των μαχητών του αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν πεδία που κερδίζει.
- Παρά το γεγονός ότι την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ο Στρατός της Επανάστασης του Ιράν κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για υποστήριξη των τρομοκρατών και απειλεί με εκδίκηση.