Μυρίζει φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ στην εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Μυρίζει φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ στην εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Περισσότερα ερωτηματικά απ αυτά που λύνει εγείρει η υπόθεση της εξάρθρωσης κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα προς χώρες της ΕΕ και τον Καναδά, το οποίο -σύμφωνα με την αστυνομία- είχε διακριτή δομή και ιεραρχία, αντιπροσώπους και κύκλωμα στην πΓΔΜ, τη Γερμανία και την Αυστρία. Αν και μεγάλο και με πολλά πλοκάμια οι αρχές, με τη συνεργασία της Europol, έχουν καταφέρει να συσχετίσουν μόλις 26 περιπτώσεις με τη δράση του.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από την αστυνομία το κύκλωμα λάμβανε από 1,000 έως 16,000 ευρώ ανα μετανάστη ανάλογα με τη χώρα προορισμού, με τις περισσότερες υποθέσεις να κινούνται στα 2,000 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία τα συνολικά έσοδα του κυκλώματος μετά βίας προσεγγίζουν τα 100,000, ποσό που δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συντήρηση και λειτουργία ενός τόσο ευρέως κυκλώματος. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί η διαδικασία που ακολουθούνταν, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, τότε προκύπτει ότι για 26 περιπτώσεις το κύκλωμα μπορεί να είναι και… χρεωμένο.

Διαβάστε επίσης: Εμπόριο ανθρώπων: Ψαράδες και τρομοκράτες βγάζουν 35 δισ.

Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση τη δικογραφία που σχηματίστηκε οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών και δεν παραπέμπονται για κακούργημα, γεγονός που συνεπάγεται ότι πολλοί εκ των συλληφθέντων για τους οποίους δεν προκύπτει δράση αλλά συνέργεια μπορεί να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι.

Ωστόσο ενδεχομένως να υπάρχουν παράμετροι που δεν έχουν αποκαλυφθεί από τις αρχές, καθώς σε αυτό εμπλέκονταν και έγκλειστοι στις ελληνικές φυλακές. Με βάση αυτό το στοιχείο θεωρείται δύσκολο η δράση του κυκλώματος διακίνησης να περιορίζονταν στην παράνομη προώθηση μεταναστών.

Διαβάστε επίσης: Unicef: 300,000 παιδιά-πρόσφυγες ταξίδευσαν μόνα τους το 2015-2016

Οι ασάφειες της αστυνομίας εγείρουν ερωτηματικά όμως ακόμα και για το ενδεχόμενο να έγινε βιαστικά ή πρόχειρα η επιχείρηση πριν συλλεχθούν τα απαραίτητα στοιχεία για τη στοιχειοθέτηση και άλλων κατηγοριών, ή να αναζητούνται ακόμα στοιχεία.

Διαβάστε  Διπλό διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία και "κίτρινη κάρτα"

Σε κάθε περίπτωση η Europol, που παρείχε τα αρχικά στοιχεία, δεν φημίζεται για άσκοπη δαπάνη πόρων και πληροφοριών.

Διαβάστε επίσης: Europol: Ετσι αντιμετωπίζουμε το human trafficking

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές αρχές με τη συνεργασία της Eurool είχαν εξαρθρώσει προσφάτως άλλο ένα δίκτυο διακίνησης να ναρκωτικών από την Ελλάδα προς την ΕΕ, αρκετές μεμονωμένες περιπτώσεις διακινητών μεταναστών.

Δομή και δράση

Σύμφωνα με την αστυνομία το κύκλωμα αποτελούνταν από δύο υποομάδες, με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία μεταξύ των μελών, ενώ η δράση του ξεπερνά τα δύο χρόνια. Από την παράνομη δράση τους αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη, τα οποία μετέφεραν μέσω εξωτραπεζικού συστήματος (μέθοδος «Hawala»), χρησιμοποιώντας ως «βιτρίνα», κατάστημα σε περιοχή της Αθήνας.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης (modus operandi) των δύο υποομάδων, η πρώτη υποομάδα ήταν επιφορτισμένη με την προώθηση μεταναστών κυρίως από την Αττική, είτε οδικώς, μέσω της «Βαλκανικής οδού», είτε αεροπορικώς.
Τα μέλη της ομάδας αφού εντόπιζαν τους υποψήφιους για προώθηση μετανάστες έρχονταν σε συμφωνία μαζί τους για το αντίτιμο της διακίνησης, το οποίο κυμαινόταν ανάλογα με τη χώρα προορισμού και τον τρόπο διακίνησης.

Συγκεκριμένα, για τη διακίνηση μέσω της «Βαλκανικής οδού», τα μέλη της ομάδας μετέφεραν τους μετανάστες στην περιοχή των Ευζώνων και ακολούθως διευκόλυναν την έξοδο τους προς την ΠΓΔΜ. Από εκεί άλλα μέλη του κυκλώματος παραλάμβαναν τους μετανάστες και διοργάνωναν την περαιτέρω προώθησή τους στη χώρα τελικού προορισμού.

Από την προανάκριση και το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε προέκυψε ότι, το κύκλωμα εισέπραττε για κάθε παράνομη προώθηση από 1.000 έως και 2.000 ευρώ, με προορισμούς κυρίως την Αυστρία και τη Γερμανία και σε κάποιες περιπτώσεις την Ολλανδία.

Διαβάστε  Έτοιμος ο ESM για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Επίσης, η συγκεκριμένη υποομάδα δραστηριοποιούταν στην παράνομη προώθηση μεταναστών αεροπορικώς, κυρίως μέσω του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και μέσω των κρατικών αερολιμένων του Ηρακλείου και της Μυτιλήνης.

Τα μέλη της ομάδας εφοδίαζαν τους «υπό προώθηση» μετανάστες με πλαστά έγγραφα ή με γνήσια τρίτων προσώπων και αναλάμβαναν τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο, όπου τους καθοδηγούσαν μέχρι να επιβιβαστούν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η προώθηση γινόταν αρχικά, μέσω πτήσης εσωτερικού προς την Αθήνα για την οποία «χρέωναν» από 1.000 έως 1.500 ευρώ, ενώ στη συνέχεια διοργάνωναν την περαιτέρω διακίνηση των μεταναστών, κυρίως προς χώρες της Ευρώπης.

Όπως προέκυψε, το κύκλωμα αναλάμβανε προωθήσεις κυρίως προς την Ελβετία και τη Γερμανία αλλά και τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Μ. Βρετανία και τον Καναδά.

Οι τιμές διαμορφώνονταν ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Ενδεικτικά για Ευρωπαϊκές χώρες η τιμή κυμαίνονταν από 4.000 έως 6.000 ευρώ, με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρετανία όπου η τιμή ανήρχετο από 8.000 έως 10.000, ενώ για τον Καναδά άγγιζε έως και 16.000 ευρώ ανά άτομο.

Η δεύτερη υποομάδα είχε αναλάβει την προώθηση μεταναστών από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας σε ευρωπαϊκές χώρες οδικώς, μέσω της «Βαλκανικής οδού».

Τα μέλη του κυκλώματος μετέφεραν τους μετανάστες με οχήματα, από περιοχές της Θεσσαλονίκης στα σύνορα με Π.Γ.Δ.Μ., μέσω του νομού Κιλκίς. Από εκεί τους καθοδηγούσαν πεζούς από μονοπάτια διέλευσης στη γειτονική χώρα και ακολούθως με τη χρήση οχημάτων, τους μετέφεραν στους τελικούς προορισμούς, με κυριότερο την Αυστρία.

Για τον συγκεκριμένο τρόπο διακίνησης, η «χρέωση» κυμαινόταν από 800 έως και 1.300 ευρώ ανά μετανάστη, ενώ προβλεπόταν και επιπλέον αμοιβή για το μέλος του κυκλώματος που εκτελούσε χρέη οδηγού.
Για την αποφυγή των ελέγχων από τις διωκτικές Αρχές το κύκλωμα χρησιμοποιούσε κατά τη διακίνηση όχημα «προπομπό», το οποίο ήταν επιφορτισμένο να ειδοποιεί για σημεία αστυνομικών ελέγχων. Άλλοι μέθοδοι ήταν επίσης, το δοκιμαστικό δρομολόγιο, πριν την πραγματοποίηση της παράνομης προώθησης και η εναλλαγή δρομολογίων.

Διαβάστε  Ηλεία: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, εκκενώθηκε χωριό, μέτρα στους αρχαιολογικούς χώρους

Όπως προέκυψε από την έρευνα και την ανάλυση των προανακριτικών στοιχείων, καταδεικνύεται η εμπλοκή του κυκλώματος, σε συνολικά 26 υποθέσεις παράνομης προώθησης μεταναστών, από τις οποίες, έντεκα μέσω της αεροπορικής μεθόδου, 14 μέσω της «Βαλκανικής Οδού» και μία με πλωτό μέσο.
Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν έχουν σχηματισθεί δικογραφίες για πέντε από τις ανωτέρω υποθέσεις, ενώ πολλά από τα μέλη έχουν συλληφθεί για συναφή αδικήματα, όπως για παράνομη προώθηση μεταναστών, κατοχή και χρήση πλαστών εγγράφων, κλοπές, ληστείες και ένας από αυτούς για αποπλάνηση ανηλίκου.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε κατοικίες και σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 17 διαβατήρια, οκτώ δελτία ταυτότητας, δύο ταξιδιωτικά έγγραφα Αφγανιστάν, δύο δελτία αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού, τρεις κάρτες επιβίβασης, 3.400 ευρώ, βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για άδεια διαμονής, 24 κινητά τηλέφωνα, visa Γερμανίας, τρεις φορητοί Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, τάμπλετ, πλαστικοποιητής, πολυμηχάνημα, συσκευή ανίχνευσης (UV) και ένα αυτοκίνητο.
Τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα ήταν είτε τρίτων προσώπων είτε αμφιβόλου γνησιότητας, ενώ τέσσερις από τις ταυτότητες είχαν δηλωθεί ως κλοπή ή απώλεια.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Διαφήμιση